Trump’ın Gelişi Altın Piyasalarını Sarsıyor!

featured

Kasım Ayının Pazarları: Trump, Altın ve Kripto Paralar

Donald Trump’ın ABD seçimlerini kazanması, kasım ayının ekonomik dinamiklerini derinden etkiledi. Bu dönemde altın, yılın en kötü aylık performansını sergileyerek yüzde 3.4 oranında bir düşüş yaşadı. Ekim ayının sonlarına doğru 2.800 dolara yaklaşarak tarihi bir zirveye ulaşan ons altın, kasımda dalgalı bir seyir izledi. Trump’ın zaferinin ardından, 15 Kasım’da 2.563 dolara kadar gerileyerek ay içindeki en düşük seviyesini gördü. Küresel risklerin artması ve Trump’ın izlemeyi planladığı politikalar karşısında oluşan endişeler, altının bu düşüşünü tetikledi. Ancak, ayın ikinci yarısında bir toparlanma sürecine giren ons altın, kasım ayını 2.643 dolardan kapattı.

Hisse Senedi Piyasası Toparlandı

Ons altın, yılın 11 ayında 8 kez yükselerek dikkat çekti. Bu süreçte en fazla kazancı mart ayında yüzde 9.24 ile elde ederken, kasım ayında ise yüzde 3.4’lük kayıpla en kötü performansını sergiledi. Ekim ayının sonunda 3.000 TL’yi aşan gram altın, kasımda yüzde 2’lik bir düşüşle 2.957 TL’den işlem gördü. Donald Trump’ın ticaret savaşlarını sürdüreceği beklentisi, birçok ülkenin para biriminde değer kaybına neden olurken, Türk Lirası ise kamu müdahaleleri sayesinde stabil bir seyir izledi. Ekim sonunda 34.2540 TL olan dolar, kasım sonunda 34.7000 TL’ye çıkarak TL’deki düşüşü yüzde 1.3’te sınırladı.

Temmuz ortasından bu yana gerileyen Borsa İstanbul, kasım ayında küresel piyasalardaki yükselişe katılarak önemli bir toparlanma sürecine girdi. BIST 100 endeksi, kasım sonunda 9.652 puana kadar çıkarak yüzde 8.9 oranında bir artış gösterdi. Bu süreçte ABD’nin S&P 500 endeksi yüzde 5.7, Nasdaq endeksi ise yüzde 6.2 değer kazandı. Avrupa borsaları ise bu dönemde daha yatay bir seyir izledi. Trump etkisiyle, kripto paralar da kasım ayında kazananlar arasında yer aldı; kripto paraların toplam piyasa değeri 1 trilyon dolar artarken, Bitcoin yüzde 34 oranında bir artış gösterdi.

BRICS Ülkelerine Yönelik Vergi Tehdidi

ABD’nin yeni seçilen başkanı Donald Trump, Türkiye’nin üye olmak için başvurusunun yapıldığı iddia edilen BRICS ülkelerine sert eleştirilerde bulundu. BRICS ülkelerinin yeni bir BRICS para birimi yaratmayacaklarına dair taahhütte bulunmalarını istedi ve “Aksi takdirde yüzde 100 gümrük tarifeleriyle karşı karşıya kalacaklar ve harika ABD ekonomisine satış yapmaya veda etmeyi beklemeliler. Gidip kendilerine başka bir ‘enayi’ bulabilirler” ifadelerini kullandı. Bu açıklama, Türkiye’nin BRICS zirvesine katılan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan için yeni bir diplomatik meydan okuma anlamına geliyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsiniz

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırmayın ve ücretsiz e-posta aboneliğinizi hemen başlatın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Dönüşüm ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin