Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Genel Müdürü Ahmet Güldal, hububat alım politikaları çerçevesinde dış ticaret tedbirlerinin alındığını belirtti. Güldal, bu tedbirlerin hasat döneminde üreticilerin menfaatlerinin korunmasını amaçladığını vurgulayarak, “15 Ekim’e kadar hububat ithalatının yasaklandığını” söyledi. Bu yasağın, hasat döneminin tamamlanması ve üreticilerin ürünlerinin ticarete konu edilmesi öncesinde esnetilmeyeceğini açıkladı.
Güldal ayrıca, Türkiye’nin iç arz güvenliğini sağlamak amacıyla önceki yıllarda ihracat kısıtlamalarının uygulandığını hatırlatarak, bu yıl ise bu kısıtlamaların kaldırıldığını belirtti. Hububatta ihracata izin verdiklerini ve son bir ayda yaklaşık 300 bin ton makarnalık buğday, ekmeklik buğday ve arpa ihracatının gerçekleştiğini ifade etti. Bu durumun üreticilerin korunması adına önemli olduğunu vurgulayan Güldal, yerli buğdaydan un ihracatının da artık kısıtlanmadığını söyledi. Buğdaydan un üretilerek ihracat yapılabilme olanağının getirildiğini belirtti.
Arz fazlası ürünlerin yurt dışına gidebilmesi için uygun koşulların sağlandığına dikkat çeken Güldal, “Makarnalık ve ekmeklik buğday ile arpada ülkemizin menfaatlerini koruyacak fiyatlarla yurt dışına satışlar gerçekleşiyor. İhracat kısıtlamalarını belirli bir noktaya ulaşılmadan uyguluyoruz. Arz fazlası ürünlerde ihracat sınırlaması getiriyoruz” dedi.