TİM Başkanı Mustafa Gültepe’nin Kurlar Hakkındaki Eleştirileri
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe, döviz kurlarının seviye ve etkileri üzerine eleştirilerini sürdürmekte. Gültepe; TİM Başkan Vekili ve Makina ve Aksamları İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Kutlu Karavelioğlu, TİM Yönetim Kurulu Üyesi ve Mücevher İhracatçıları Birliği Başkanı Burak Yakın ile Adana Sanayi Odası Başkanı Zeki Kıvanç ile Kayseri’de düzenlenen bir basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı.
“Türkiye Yüzde 40-50 Daha Pahalı”
Gültepe, BloombergHT muhabiri Burak Karagöz’e yaptığı açıklamalarda, hazır giyim sektörünün ciro ve kar anlamında en kötü duruma düştüğünü belirtti. Bu sektörün yaşadığı sorunları şu şekilde ifade etti:
- “Tekstilde de benzer durumlar söz konusu. Sektördeki talep azalmış durumda, bu da Türkiye’deki rekabetçiliği olumsuz etkiliyor.”
- “Türkiye, uzak rakiplerine kıyasla yüzde 40-50 daha pahalı hale geldi. Bu kur politikası değişmediği sürece sanayicilerin ayakta kalma şansı kalmayacak.”
- “Müşterilerimizi Mısır gibi alternatif ülkelere yönlendiriyoruz. Sanayi küçülüyor ve bu durumun sürdürülebilirliği artık mümkün değil.”
Gültepe, maliyet artışının da kurdaki değişimle orantısız olduğunu vurgulayarak, “Bir yılda kurda yüzde 25 artış yaşandı ama benim maliyetlerim yüzde 110 arttı.” dedi.
“İşletmeler Zor Durumda”
TİM Başkanı, Mehmet Şimşek’in politikaları hakkında ise “Enflasyonla mücadele etmemiz lazım. Sanayi tarafı biraz unutulmuş durumda.” ifadesini kullandı. 2023 yılında ihracatın genel olarak durakladığını ve işletmelerin siparişlerde zarar ettiğini belirtti. Gültepe, “Sanayici, ihracatçı şu anda buzdağının altında kalmış durumda. Türkiye’de en ucuz şey döviz.” dedi.
“Firmalar Nefes Alamıyor”
Gültepe, “2025’ten umutlu musunuz?” sorusuna ise, “Umutluyum ama mevcut para politikası devam ederse zorlanacağımızı söyleyebilirim. Firmalar nefes alamıyor, bu bir gerçek.” cevabını verdi.
“Denetimler ve Kayıt Dışı Ekonomi”
TİM Yönetim Kurulu Üyesi Burak Yakın, kuyumcu ve mücevhercilere yönelik denetimlerle ilgili olarak, “Denetimlerin sektöre faydalı olacağını düşünüyorum, ancak kayıt dışı olanlara öncelik verilmesi gerekiyor.” dedi. İstinyepark’ta ünlü markalara yapılan denetimleri eleştiren Yakın, sektördeki kayıt dışılığın önlenmesi gerektiğini vurguladı. “Altın Esaslı Muhasebe Sistemi devreye girdiğinde, sektörün yüzde 90’ı kayıt altına alınabilir.” şeklinde konuştu.
Türk Ticaret Bankası’nın Durumu
Gültepe, Türk Ticaret Bankası’nın ne zaman faaliyete geçeceği hakkında da bilgi verdi. Ekim ayı gibi faaliyete başlayacak yapının kadrosunun tamamlanmak üzere olduğunu ve bankanın yatırım ile projeleri destekleyeceğini belirtti.