TikTok’un Geleceği Trump’ın Kararına Bağlı: 1 Gün İçinde Her Şey Değişebilir

featured

TikTok’un Yasal Mücadelesi

Çin merkezli sosyal medya platformu TikTok, uygulamanın satışını veya yasaklanmasını zorunlu kılan yeni bir yasanın uygulanmasının geçici olarak durdurulması için yasal yollara başvurdu. Temyiz Mahkemesi’ne sunulan başvuru dilekçesinde, şirketin Yüksek Mahkeme incelemesi öncesinde geçici bir tedbir kararı talep ettiği ifade edildi. Dilekçede, bu yasanın 19 Ocak 2025’te yürürlüğe gireceği belirtilirken, bunun, ülkenin en popüler ifade platformlarından biri olan TikTok’un kapatılmasına yol açabileceği vurgulandı.

Dilekçede, alınacak tedbirin, ABD’de yeni yönetimin konumunu belirlemesi için zaman tanıyacağı ve böylece Yüksek Mahkeme’nin incelemesine olan ihtiyacın ortadan kaldırılabileceği belirtildi.

1 Milyar Doların Üzerinde Gelir Kaybı Beklentisi

TikTok’un Küresel İş Çözümleri Başkanı Blake Chandlee, dilekçede yer alan açıklamasında, platformun geçici olarak kapatılması durumunda, TikTok’ta reklam yapan binlerce işletmenin büyük zarar göreceğini belirtti. Chandlee, TikTok’un yalnızca 1 ay kapalı kalmasının ABD’deki yaklaşık 2 milyon içerik üreticisi için yaklaşık 300 milyon dolar, küçük işletmeler için ise 1 milyar doları aşan bir gelir kaybına neden olabileceğini öngördü. Ayrıca, böyle bir durumda TikTok’un 2025 yılı için hedeflenen toplam küresel reklam gelirinin yaklaşık yüzde 29’unun kaybedileceği tahmin ediliyor. Chandlee, bu rakamların platformun 1 aydan fazla kapalı kalması halinde daha da artacağına dikkat çekti.

Mahkeme Yasa Lehine Karar Vermişti, Trump Karşı Çıkmıştı

ABD yönetimi, geçtiğimiz yıl TikTok’u Amerikalı kullanıcılarının bilgilerini Çin hükümetinin erişimine açmakla suçlayarak, ya ABD merkezli bir şirkete satılmasını ya da yasaklanmasını öngören bir adım atmıştı. Bu bağlamda, Mart ayında Kongre’den geçen yasa tasarısı, ABD Başkanı Joe Biden tarafından onaylandı. Biden yönetimi, TikTok’a 19 Ocak 2025’e kadar Çinli ByteDance ile olan tüm ilişkisini sona erdirmesi için süre tanımış, aksi takdirde firmanın ABD’de yasaklanacağı bildirilmişti.

170 milyon kullanıcısı bulunan TikTok, bu yasanın Amerikan Anayasası’nın 1. Maddesi’nde yer alan ifade özgürlüğüne ve ABD’nin “açık internet” politikasına aykırı olduğunu savunarak, iptali için temyiz mahkemesine başvurmuştu. TikTok, başvurusunda ayrıca ABD yönetiminin tanıdığı sürenin çok kısa olduğunu, bu süre zarfında ByteDance ile olan ilişkisinin sonlandırılmasının teknik ve pratik açıdan mümkün olmadığını dile getirmişti.

Temyiz Mahkemesi, geçen hafta TikTok’un yasaya karşı açtığı davada kararını vermiş ve TikTok’un yasaklanmasının önünü açan yasanın lehine karar almıştı. Öte yandan, ABD’de başkan seçilen Donald Trump, seçim kampanyası sırasında, 20 Ocak 2025’te yürürlüğe girecek bu yasaya karşı çıkmıştı.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsiniz

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırmayın ve ücretsiz e-posta aboneliğinizi hemen başlatın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Dönüşüm ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin