İktisadi Yönelim İstatistikleri ve Reel Kesim Güven Endeksi Açıklandı
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, temmuz ayına ait İktisadi Yönelim İstatistikleri ve Reel Kesim Güven Endeksi verilerini kamuoyuna duyurdu. Bu anket çalışması, imalat sanayisinde faaliyet gösteren toplam 1778 işletmenin yanıtlarının ağırlıklandırılarak bir araya getirilmesiyle elde edilmiştir. Sonuçlar, sektörün genel gidişatı hakkında önemli bilgiler sunmaktadır.
Buna göre, Reel Kesim Güven Endeksi, temmuz ayında bir önceki aya göre 2,5 puan azalarak 100,3 seviyesine gerilemiştir. Mevsimsellikten arındırılmış reel kesim güven endeksi ise 1,8 puan düşüş göstererek 98,7 seviyesine ulaşmıştır. Endeksi oluşturan anket sorularına ait yayılma endeksleri incelendiğinde, mevcut mamul mal stoku, gelecek üç aydaki üretim hacmi ve gelecek üç aydaki ihracat sipariş miktarına ilişkin olumlu değerlendirmeler endeksi yükseltici bir etki yaratırken; son üç aydaki toplam sipariş miktarı, genel gidişat, sabit sermaye yatırım harcaması, mevcut toplam sipariş miktarı ve gelecek üç aydaki toplam istihdama yönelik yorumlar endeksi aşağı yönlü etkilemiştir.
- Son üç aya ilişkin değerlendirmelerde, iç piyasa sipariş miktarında azalış bildirenler lehine olan eğilim bir önceki aya göre güçlenmiştir.
- Üretim hacmi ve ihracat sipariş miktarında artış bekleyenler lehine olan eğilim ise zayıflamıştır.
- Mevcut toplam siparişlerin mevsim normallerinin altında olduğu yönündeki değerlendirmeler bir önceki aya göre daha da güçlenmiştir.
- Mevcut mamul mal stoklarının seviyesinin mevsim normallerinin üzerinde olduğu yönündeki değerlendirmeler ise azalmıştır.
Gelecek üç aya yönelik değerlendirmelerde, üretim hacminde artış bekleyenler lehine olan eğilim, bir önceki aya göre güçlenirken; ihracat sipariş miktarı ve iç piyasa sipariş miktarında artış bekleyenler lehine olan eğilim zayıflamıştır.
ÜFE Beklentisi Geriledi
Gelecek üç ayda ortalama birim maliyetlerde artış olacağını öngörenler ile son üç ayda maliyet artışını bildirenler lehine olan eğilim zayıflamıştır. Gelecek üç aydaki satış fiyatlarına ilişkin artış beklentileri ise güçlenmiştir. Ayrıca, gelecek 12 aylık dönem sonunda yıllık Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) beklentisi, bir önceki aya göre 1,8 puan azalarak %51,8 seviyesine gerilemiştir.
Temmuz ayında ankete katılan işletmelerin %55,7’si üretimlerini kısıtlayan herhangi bir faktör bulunmadığını belirtirken, %13,8’i talep yetersizliğinin üretimlerini sınırlayan en önemli etken olduğunu ifade etmiştir. İçinde bulunulan sanayi dalındaki genel gidişat hakkında bir önceki aya göre daha kötümser olduğunu belirtenlerin oranı ise artış göstermiştir.