SPK 2 Şirketinin Sermaye Artırım Onayı: Yeni Fırsatlar ve Değişim

featured

SPK’dan Borçlanma Araçları ve İdari Para Cezaları Açıklaması

Türkiye Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), çeşitli şirketlerin borçlanma araçları ihracı başvurularını onaylayarak önemli bir finansal gelişmeye imza attı. Shell & Turcas Petrol A.Ş. için 9 milyar lira, Ziraat Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş. için 4 milyar lira, Akbank T.A.Ş. için 40 milyar lira ve 5 milyar dolar, Türkiye Sınai Kalkınma Bankası A.Ş. için ise 1 milyar dolar tutarındaki borçlanma aracı ihracı talepleri olumlu karşılandı.

Ek olarak, Nurol Varlık Kiralama A.Ş., Değer Varlık Kiralama A.Ş. ve ZKB Varlık Kiralama A.Ş. için ayrı ayrı 3 milyar liralık yönetim sözleşmesine dayalı kira sertifikası ihraçları da onaylandı. Halk Varlık Kiralama A.Ş. içinse 10 milyar liralık bir ihraç gerçekleştirilmesi olumlu bir şekilde değerlendirildi.

Bununla birlikte, Natura Gayrimenkul ve Girişim Sermayesi Portföy Yönetimi A.Ş. tarafından kurulan Birinci ve İkinci Proje Gayrimenkul Yatırım Fonları’nın kuruluşlarına da izin verildi. Kurul, Nurol Portföy Yönetimi A.Ş.’nin Sekizinci, Dokuzuncu ve Nufon Gayrimenkul Yatırım Fonları’nın kuruluşlarına dair izin taleplerini de olumlu bir biçimde yanıtlamıştır.

İdari Para Cezaları

SPK, Inveo Portföy Yönetimi A.Ş. hakkında gerçekleştirdiği incelemeler neticesinde, şirketin yöneticisi olduğu yatırım fonunun portföyünün uygun olmayan bir şekilde yönetilmesi nedeniyle 1 milyon 575 bin 108 lira tutarında idari para cezası uygulama kararı aldı.

Anadolu Isuzu Otomotiv Sanayi ve Ticaret A.Ş. ile ilgili olarak yapılan incelemeler sonucunda, 23 kişiye toplamda 58 milyon 835 bin 609 lira tutarında idari para cezası kesildi. Ayrıca, Türk Hava Yolları Anonim Ortaklığı, DO & CO Aktiengesellschaft, Pegasus Hava Taşımacılığı A.Ş., Vakko Tekstil ve Hazır Giyim Sanayi İşletmeleri A.Ş., Ford Otomotiv Sanayi A.Ş., Aksa Enerji Üretim A.Ş. ve Petkim Petrokimya Holding A.Ş.’nin pay piyasalarında gerçekleştirilen işlemleri nedeniyle bir kişiye 6 milyon 658 bin 688 lira idari para cezası uygulandı.

Kurul, Borsa İstanbul A.Ş. pay piyasalarında açığa satış işlemi yasağına aykırı hareket eden 13 tüzel kişiye 52 milyon 503 bin 606 lira tutarında idari para cezası kesme kararı aldı. Ayrıca, depo şartı tedbirine aykırı işlem gerçekleştiren 53 tüzel kişiye ise toplamda 103 milyon 62 bin 634 lira idari para cezası uygulandı.

SPK, yapılan incelemeler sonucunda izinsiz sermaye piyasası faaliyetinde bulunan bir kişi hakkında suç duyurusunda bulunma kararı aldı. Bunun yanı sıra, Türkiye’de ikamet eden kişilere yönelik olarak yurtdışında kaldıraçlı işlemler gerçekleştiren 50 internet sitesinin erişiminin engellenmesine yönelik hukuki işlemler için gerekli adımların atılmasına karar verildi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsiniz

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırmayın ve ücretsiz e-posta aboneliğinizi hemen başlatın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Dönüşüm ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin