Salçalık Domates Üretim Fazlası Sorunu
Geçtiğimiz yıl itibarıyla ihracat yasağı getirilen ürünlerden biri olan salçada, bu yıl da ihracat yasağının sürmesi, salçalık domates üretiminde fazlalıklara yol açtı. Bunun sonucunda, hem ürün fiyatları düştü hem de birçok ürün tarlada kaldı. Manisa’daki ziraat odaları başkanları, Manisa Şehzadeler Ziraat Odası’nda bir araya gelerek yaşanan sorunlar ve çözüm önerileri üzerine bir basın toplantısı düzenledi.
“Ürünler Tarlada Kalıyor”
Manisa Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu adına açıklama yapan Manisa Şehzadeler Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Altındağ, “İçinde bulunduğumuz mevsim itibarıyla hasat döneminde tüm tarım ürünlerinde çiftçilerimiz zarar etmektedir. Son yılların en kötü hasat dönemini yaşamamızın sebebi, yanlış tarım politikalarıdır. Yetiştirdiğimiz ürünlerin fiyatları yükseldiğinde ya ihracat yasaklanıyor ya da ithal ediliyor. Bu durum, üreticilerimizle birlikte tarım ürünlerini işleyen fabrikaların iflas etmesine yol açıyor. Buğday, pamuk ve mısır gibi ürünlere verilen primler düşük olduğu için çiftçilerimiz bu ürünleri ekemiyor. Dışarıdan ithal ederken, ihtiyaç fazlası olarak yetiştirdiğimiz domates, biber, kavun ve karpuz gibi ürünler tarlada kalıyor. Eğer bu şartlar iyileştirilmezse, çiftçilerimiz üretim yapamaz, tarlasını ve traktörünü satmak zorunda kalır. Özellikle salçalık domates için acil çözümler üretilmelidir. Tarım ve Orman Bakanlığı ile salça fabrikaları arasında hızlı bir şekilde çözüm odaklı tedbirlerin alınmasını bekliyoruz” dedi.
“Fabrikaların Elinde Geçen Yıldan Kalan Salçalar Var”
3,5 TL’den salça fabrikalarıyla sözleşme yapmalarına rağmen, fabrikaların ürün fazlası nedeniyle domatesleri tarlada 1,7 TL’den aldığını belirten Altındağ, bu durumun birçok domates üreticisinin tarlalarını sürmek zorunda kalmasına neden olduğunu da ifade etti. Turgutlu Ziraat Odası Başkanı Abdullah Şenol ise, üretim planlamalarının tüm paydaşların katılımıyla oluşturulması gerektiğini ve katma değeri yüksek ürünlere yönlendirme yapılması gerektiğini vurguladı.
Saruhanlı Ziraat Odası Başkanı Aydoğan Okur, üretimin yılbaşında planlı bir şekilde yapılmasının hem üreticiyi hem de ülkeyi refaha kavuşturacağını dile getirdi. Gölmarmara Ziraat Odası Başkanı Erdal Ziyan, geçtiğimiz yıl zeytinyağına da getirilen ihracat yasağının, dünya genelinde zeytinyağı fiyatlarının artmasına rağmen Türkiye’de fiyatların düşmesine neden olduğunu belirterek, ihracat yasağının kaldırılması gerektiğini savundu. Bu şekilde hem ülkenin hem de üreticinin kazanmasının önünün açılacağını ifade etti.
“Üretim Fazlası Domatesler İhtiyaç Sahiplerine Verilsin”
Kırkağaç Ziraat Odası Başkanı Emin Özarı ise, tüm tarımsal sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği yapılması gerektiğini vurguladı. Üretim fazlası domatesin 3,5 TL’ye sözleşme olmasına rağmen fabrikaların 1,7 TL’ye aldığını ve pazarda üreticinin 15 TL’ye satıldığını belirtti. Bu sorunun çözümü için hükümete çağrıda bulunan Özarı, sosyal yardım desteği alan 4 milyon 300 bin aileye bu domateslerin üreticiden alınarak dağıtılmasını önerdi.