1. Haberler
  2. Ekonomiden
  3. Ortak Konut Kredisi ile Ev Sahibi Olma Fırsatı

Ortak Konut Kredisi ile Ev Sahibi Olma Fırsatı

featured

Altın Emlak Global Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı, birden fazla kişinin ortak kredi kullanarak bir konut alabilmesini sağlayan ortak konut kredisinin ev sahibi olma konusunda yeni bir dönemi başlattığını belirtiyor. Ortak konut kredisi, en az 2, en fazla 5 kişinin bir araya gelerek yüksek tutarlarda konut kredisi kullanmalarına olanak tanıyor. Bu sayede taksit ödemeleri ortaklar arasında bölüşülerek konut alımı daha erişilebilir hale geliyor. Ayrıca, bu kredi türünde hissedarlar adına ortak tapu çıkartılabiliyor. Kredi tutarı, satın alınacak konutun ekspertiz raporundaki değere göre belirleniyor.

Ortak Kredide En Büyük Riskler Neler?

Mevcut koşullarda ev sahibi olmanın zorlaştığını belirten Özelmacıklı, ortak konut kredisinin birden fazla kişinin gelir birleştirerek yüksek tutarlarda taksitlerle ev sahibi olmalarını sağladığını vurguluyor. Ancak en büyük riskin borç sorumluluğu olduğunu belirtiyor. Kredi ortaklarından biri ödemelerini yapamazsa, kalan ortaklar borcun tamamından sorumlu oluyorlar.

“Konut Alımında Fırsat Dönemi”

Özelmacıklı, inşaat maliyet endeksinin artışına dikkat çekerek gayrimenkul piyasalarında alım fırsatı döneminde olunduğunu belirtiyor. Özellikle 2. el gayrimenkuller ve tamamlanmış konutlarda cazip fırsatlar bulunduğunu ifade ediyor. Konut fiyatlarında reel olarak %13,3 oranında bir azalma olduğunu belirten Özelmacıklı, inşaat maliyetlerinin ise arttığını söylüyor. Bu dönemde, üretim maliyetinin altında satış yapılan konutların bulunduğunu ve yeni üretilecek konutların fiyatlarının mevcut piyasa rakamlarının üzerinde olacağını öngörüyor.

Örnek Hesaplama

Özelmacıklı, örnek olarak 2 milyon TL tutarında konut kredisi alan bir müşterinin aylık ödemesinin 70.956 TL olacağını belirtiyor. Bu tutarı 5 ortak olarak paylaştıklarında her birinin yaklaşık 14.191 TL ödemesi gerektiğini ifade ediyor. Bu durumda, ailelerin çocuklarına destek olarak ortak konut kredisi kullanabileceğini ve bu dönemde ev sahibi olmanın avantajlı olduğunu vurguluyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsiniz

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırmayın ve ücretsiz e-posta aboneliğinizi hemen başlatın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Dönüşüm ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin