OECD Türkiye Ekonomisi için Güncel Tahminlerini Yayımladı

featured

OECD, Türkiye’nin 2024 büyüme ve enflasyon tahminlerini güncelledi, büyüme oranını yükseltti ve enflasyon beklentilerini belirledi.

Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD), Türkiye ekonomisi için 2024 ve 2025 yıllarına dair yeni büyüme ve enflasyon tahminlerini açıkladı. 2024 büyüme tahmini yüzde 2,9’dan yüzde 3,4’e yükseltildi. Enflasyon beklentisi ise 2024 için yüzde 55,5 ve 2025 için yüzde 28,9 olarak belirlendi.

Ekonomik Tahminler

Büyüme Tahminleri: 2024 yılı için yüzde 3,4, 2025 yılı için ise yüzde 3,2 büyüme öngörülüyor. Türkiye’nin, G20 ülkelerinden ve dünya ekonomisinden daha hızlı büyümesi bekleniyor.

Enflasyon Tahminleri: 2024 yılı için yüzde 55,5 ve 2025 yılı için yüzde 28,9 olarak tahmin ediliyor.

İşsizlik Oranları: 2024 yılı için yüzde 9,3 ve 2025 yılı için yüzde 10 olarak öngörülüyor.

OECD, Türkiye’deki sıkı mali koşulların hane halkının tüketimine olumsuz etkileri olabileceğini belirtti. Ayrıca, enflasyonun yüksek kalması durumunda daha fazla parasal ve mali sıkılaştırma gerekebileceği vurgulandı. Enflasyon beklentilerinin son aylarda düşüş göstermesine rağmen, hedeflenen yüzde 5’lik enflasyon seviyesinin oldukça üzerinde kalındığı ifade edildi.

Risk Değerlendirmeleri

OECD, politika faizlerinin 2025 yılına kadar yüzde 50 seviyesinde kalacağını varsaydı. Örgüt, politika gevşemesi veya Merkez Bankası’nın güvenilirliği ve bağımsızlığıyla ilgili endişelerin ana risk faktörleri olabileceğini belirtti.

OECD’nin raporu, Türkiye ekonomisinin önümüzdeki yıllarda karşılaşabileceği temel zorlukları ve politika yapıcıların karşı karşıya olduğu anahtar kararları ortaya koyuyor. Ekonomideki istikrarın sağlanması için sıkı para politikası ve mali ihtiyatın korunması gerektiği vurgulanıyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsiniz

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırmayın ve ücretsiz e-posta aboneliğinizi hemen başlatın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Dönüşüm ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin