Gelir İdaresi Başkanlığı’nın Yeni Düzenlemesi
Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği’nde önemli bir değişiklik yapmayı planlıyor. Bu değişiklikle birlikte, nihai tüketiciler tevsik (belgeleme) zorunluluğu kapsamına alınacak. Yapılacak düzenleme yürürlüğe girdiğinde, 7 bin lirayı aşan ödeme ve tahsilatların banka, PTT veya aracı finansal kurumlar aracılığıyla gerçekleştirilmesi zorunlu hale gelecek.
“Bu 7 Bin TL Başlangıç”
Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin, konuyla ilgili olarak şu açıklamalarda bulundu: “Mal ve hizmet satışlarında 7 bin TL’yi geçen alışverişlerde nakit ödeme geçersiz olacak ve sadece banka ya da kredi kartıyla alışveriş yapılması için çalışmalar başlatılıyor. Bu 7 bin TL, sadece bir başlangıç. Miktarın önce 5 bin TL’ye, ardından 2 bin 500 TL’ye düşeceğini öngörüyoruz. Hedefleri, 2030 yılına gelindiğinde tamamen nakitsiz bir ekonomi oluşturmak. Türkiye Cumhuriyeti’nde nakit paranın yasaklanacağı bir sürece girmiş bulunuyoruz. Daha önce, nakit paranın geçmediği zincir marketler önünde de bu konuyu gündeme getirmiştik.”
“Burada Yapılmak İsteneni Anlıyoruz”
Mahmut Şahin, GİB’in tebliği sonrası, “Bu hatayı yapmayın” uyarısında bulunduklarını, ancak seslerinin pek duyulmadığını belirtti. Şahin, “Meselelerin ne olduğunu biliyoruz. ‘Vergi kaçakçılığını, kayıt dışı ekonomiyi önleyeceğiz’ gibi süslü laflara artık inanmıyoruz. Burada yapılmak istenen başka bir şey var. Eğer vergi kaçakçılığını yıllardır önleyemediyseniz, o zaman bu işi bırakın. Sadece nakit paranın kaldırılıp, banka kartlarına dönüşmesi ile sorunun çözüleceğini düşünmek oldukça yanıltıcı. Tebliğde ‘Bir tüketici bir buzdolabı alırsa ve bunun bedeli 20 bin TL ise bunu nakit ödeyemez, kart aracılığıyla ödeyecek’ ifadesi yer alıyor. Gelir İdaresi, buzdolaplarının faturasız satıldığını ima ediyor.” diye konuştu.
“Hepimiz Bir Kümesine Tıkılacağız”
Nakit paranın kaldırılmasının çözüm olmamasının, mevcut sistemin acziyetinin bir göstergesi olduğunu vurgulayan Şahin, şunları ekledi:
- “Yetkililer ve Gelir İdaresi Başkanlığı sesimizi duymazsa, bir sonraki adım, dijital harcamalarla herkese vatandaşlık puanı verilmesi olacak. Hepimiz bir kümese tıkılacağız. Limitiniz dolunca, bankanızdaki parayı harcatmayacaklar.”
- “İkinci adım ise karbon ayak izi sınırlandırılması. Çevreci bir görüntü vermeye çalışıyorlar. Ancak 70-80 yıldır topraklarımızı zehirleyen, kimyasal atıkları doğaya atan bu insanların havanın değerini bildiklerine inanmak oldukça zor.”
- “Kusura bakmayın; sizin derdiniz vatandaşları hizaya çekmek. Bu düzenleme ile yüz binlerce insan işsiz kalacak. Her şey dijitalleşecek ve bu insanlara ihtiyaç kalmayacak. Böyle bir sistemin, 3 adım öncesinde görülebilir olduğunu anlamak zor değil. Bu ülkeyi, dünyayı tek devlet çatısı altında nakitsiz, mülkiyetsiz ve cinsiyetsiz bir hedefe ulaşmak için kullanılan küresel güçlerin kobayı yapmayın.”