Moody’s Türkiye Ekonomisine İlişkin Değerlendirmesini Açıkladı
Moody’s, Türkiye’nin kredi notu ile ilgili önemli bir güncelleme yaptı. Kredi derecelendirme kuruluşu, Türkiye’nin kredi notunu “B3″ten “B1″e yükselttiğini ve kredi notu görünümünün “pozitif” olarak korunduğunu duyurdu.
Açıklamada, kredi notundaki artışın temel nedeni olarak yönetimdeki olumlu gelişmeler, özellikle de ortodoks para politikasına dönüşün kararlılığı ve giderek daha iyi yerleşmesi gösterildi. Bu durumun, Türkiye’nin önemli makroekonomik dengesizliklerini azaltma yönünde ilk gözle görülür sonuçları ortaya çıkardığı vurgulandı. Moody’s, “Enflasyonun ve iç talebin ılımlı hale gelmesi, enflasyonist baskıların gelecek aylarda ve 2025 yılına doğru önemli ölçüde hafifleyeceğine dair bize daha fazla güven veriyor.” ifadesini kullandı.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) para politikasının kredibilitesini hızla artırdığı ve bunun Türk Lirası üzerindeki güvenin yeniden tesis edilmesine yardımcı olduğu belirtildi. Sıkı politika duruşunun, Türkiye’nin yüksek dış kırılganlığını önemli ölçüde azalttığına da dikkat çekildi. Pozitif görünümün, yukarı yönlü risk dengesini yansıttığı ifade edildi.
MEHMET ŞİMŞEK: 11 YIL SONRA…
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Moody’s’in değerlendirmesine ilişkin yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: “Moody’s, kredi notumuzu ilk defa iki kademe artırdı! Uyguladığımız program sayesinde ülke kredi notumuzu 11 yıl aradan sonra yükselten Moody’s, görünümü pozitif olarak korudu.”
Şimşek, ayrıca şu noktaları vurguladı:
- Ekonomideki dengelenme,
- Azalan dış finansman ihtiyacı,
- Artan uluslararası rezervler,
- Dezenflasyon süreci,
bu unsurların not artışında etkili olduğunu belirtti. Görünümün pozitif olarak korunmasının, programlarına duyulan güveni yansıttığını ve potansiyel not artışlarına işaret ettiğini kaydetti. Şimşek, “Ekonomimizin dayanıklılığını artıran kurala dayalı ve öngörülebilir politikalarımızı uygulamaya kararlılıkla devam edeceğiz.” diyerek sözlerini tamamladı.