Merkez Bankası, 2024’ün ilk Finansal İstikrar Raporu’nu yayınladı. Raporda, bireysel kredilere yönelik alınan makroihtiyati önlemler ve politika faiz artışının tüketici kredilerinde büyümeyi zayıflattığı belirtildi.
Yabancı Para Mevduat Hesaplarında Gözlenen Gerileme
Raporda yer alan önsözde Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, kur korumalı hesaplardaki düşüş devam ederken, nisan ayından itibaren yabancı para mevduat hesaplarında önemli bir azalma olduğunu açıkladı. Türk Lirası mevduat faizlerindeki artışın tasarrufları teşvik ettiğine ve Türk Lirası’na olan ilginin arttığına vurgu yapıldı.
- Enflasyonla mücadele kapsamında sıkı para politikası uygulanmakta.
- Makroihtiyati çerçevenin sadeleştirilmesi için menkul kıymet tesisi uygulaması kaldırıldı.
- Yabancı para kredilerde büyümeyi kontrol altına almak amacıyla sınırlamalar getirildi.
Politikalara artan güven ve olumlu beklentiler sonucunda ülke risk priminde iyileşme kaydedildi. Reel sektör ve bankacılık sektörü vadesi gelen dış borçlarını yenileme yoluna gitti. Bankacılık sisteminin likidite ve sermaye yapısının güçlü olduğu belirtildi.
Tüketici Kredilerindeki Zayıflama
Raporda, tüketici kredilerindeki büyümenin makroihtiyati önlemler ve politika faiz artışıyla zayıfladığı vurgulandı. Ayrıca, bireysel kredi tahsili gecikmiş alacak (TGA) oranında artış gözlendiği belirtildi. Firmaların borçluluğunun azaldığı ancak kârlılık göstergelerinin yüksek seyrettiği ve likidite yapılarının güçlü olduğu raporda yer aldı.
- Küresel finansal koşullar ve sıkı para politikaları küresel büyümeyi olumsuz etkilemeye devam ediyor.
- İç talebin büyümeye katkısı azalsa da dirençli bir seyir gösteriyor.
- Türk Lirası (TL) ticari kredilerde yavaşlama, yabancı para (YP) kredilerde ise artış yaşandığı belirtiliyor.