Merkez Bankası Enflasyon Raporu Değerlendirmesi
Merkez Bankası’nın yılın ikinci Enflasyon Raporu sunumunda, enflasyon görünümüne ilişkin riskler ve hedefler üzerine çeşitli mesajlar verildi. 2024 yılı sonu enflasyon tahmini 36’dan 38’e yükseltilirken, üst bant 42 olarak sabit kaldı. 2025 ve 2026 tahminleri ise sırasıyla yüzde 14 ve yüzde 9 seviyesinde korundu.
Ekonomist Prof. Dr. Erhan Aslanoğlu’nun Değerlendirmesi
Enflasyon hedefinin iddialı olduğunu belirten Aslanoğlu, hedef şaşmasının endişe verici olduğunu vurguladı. 2024 yılı sonu için belirlenen yüzde 38 enflasyon hedefinin gerçekçi olmadığını savundu. Mevcut ekonomik dinamikler ve enflasyon seyrini göz önünde bulundurarak, enflasyonun hedefin üzerinde, 45’in üzerinde bir seviyede tamamlanma ihtimalinin daha yüksek olduğunu ifade etti.
Kamu Tasarruf Programı ve Vergi Politikaları
Aslanoğlu, kamu tasarruf programının iki aşamadan oluşacağını öngördü. İlk aşamada harcamalarda kısıtlamaya gidileceğini belirten Aslanoğlu, acil olmayan ödeneklerin dondurulacağını ve daha sonra kademeli olarak serbest bırakılacağını söyledi. İkinci aşamada ise vergi gelirlerini artırmaya yönelik adımların atılmasını beklediğini ifade etti. Yeni vergi türü yerine mevcut vergilerin artırılması veya kayıt dışılıkla mücadelede daha güçlü adımlar atılması gibi seçeneklerin gündeme gelebileceğini belirtti.
Döviz Kuru Politikası ve Yabancı Yatırımcılar
Aslanoğlu, Merkez Bankası’nın döviz kuru politikasının net bir şekilde ortaya konması gerektiğini savundu. Döviz kuru politikasının belirsizliğinin giderilmesi gerektiğini ifade eden Aslanoğlu, swap limitlerinin gevşetilmesinin Türkiye’ye yabancı yatırımcı çekme açısından önemli olduğunu belirtti. Ancak, kısıtlamaların gevşetilmesinin döviz kuru volatilitesini artırabileceğini ve yabancı yatırımcıların kısa vadeli çıkışlar yapabileceğini belirtti. Bu nedenle, Türkiye ekonomisine uzun vadeli yatırımcı çekmek için kur politikasının iyi yönetilmesi gerektiğini vurguladı.