1. Haberler
  2. Ekonomiden
  3. Laleli Tekstil Sektörünün Krizi ve Çözüm Önerileri

Laleli Tekstil Sektörünün Krizi ve Çözüm Önerileri

featured

Laleli Tekstil Sektörünün Durumu

Laleli’de tekstil, hazır giyim, deri ve deri ürünleri gibi birçok sektörde, 7 binin üzerinde firma ve 20 binin üzerinde çalışan aktif olarak faaliyet göstermektedir. Ancak, pandemiden önce 3 milyar dolar civarında olan ticaret hacminin, günümüzde 2 milyar dolar seviyelerine gerilediği gözlemlenmektedir. Bu durumu değerlendiren Eyüpkoca, hazır giyim sektörünün pandemiden bu yana ciddi bir krizin içinde olduğunu ve bu krizin aşı olmazsa daha da derinleşeceğini ifade etti. Aynı zamanda İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu üyesi olan Eyüpkoca’nın sektöre ve ekonomiye dair görüşleri şu şekilde özetlenebilir:

9’u 1’e Kurban Ediyorlar

  • Türkiye’deki en büyük sorunlardan biri “ahlaksızlık enflasyonu”dur. Fırsatçılık, en küçük döviz hareketinde dahi fiyatların iki kat artmasına neden oluyor. Ülkedeki enflasyonun yüzde 25-30’unun bu tür fırsatçılıklardan kaynaklandığını söyleyebiliriz. Bu sürdürülebilir bir durum değil.
  • Tekstil ürünlerine yönelik gümrük vergisi oranlarında bir indirim yapılması muhtemeldir. Sektörel teşviklerin uygulanması ve kısa çalışma ödeneği gibi desteklerin sağlanması önemlidir. Zira benim sektörümde birçok firma, mevcut durumda sadece yüzde 50 kapasite ile çalışmaktadır. Bu işlerin sürdürülebilirliği için desteklerin mutlaka sağlanması gerekiyor. Eğer bu sektör çöküşe geçerse, istihdam kaybı da çok hızlı bir şekilde artabilir. Sektöre pozitif ayrımcılık yapılması kaçınılmazdır. Büyük fabrikaların çarklarını durdurmak kolay olsa da, bu çarkların tekrar çalıştırılması o kadar da basit olmayacaktır.
  • Tekstil lobisi oldukça güçlü ve isteklerini rahatlıkla kabul ettiriyor. Ancak bizim sektörümüzde bir birliktelik bulunmamaktadır. Hazır giyim sektörü, yoğun emek gerektiren bir alan olup, çok sayıda şirketin faaliyette bulunduğu bir yapıya sahiptir. 9 şirketi 1’e kurban etmek gibi bir mantıkla hareket edersek, bu durum sektörü ciddi anlamda zorlayacaktır. Yani, 1’in ayakta kalması için 9’un feda edilmesi kabul edilemez bir yaklaşımdır. Hazır giyim sektörü, 605 bin tekstil şirketine ve 396 bin kişiye istihdam sağlamaktadır.
  • Pek çok sektörde olduğu gibi, tekstil sektöründe de Türkiye’de üretimi yapılmayan ancak gümrük vergisi uygulanan ürünler bulunmaktadır. Örneğin, astar üretiminde yetersizlikler mevcutken, 50 centlik bir astarı burada 1.5 dolara satın almaya çalışıyorlar. Abiye kumaşları gibi birçok ürünü burada üretmek istediklerini söylüyorlar; ancak hem fiyatları üç katına çıkarıyorlar hem de kalite asla beklenen seviyede olmuyor. Üretilmeyen ürünlerin gümrük vergisinden muaf tutulması gerektiği düşüncesindeyim.
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsiniz

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırmayın ve ücretsiz e-posta aboneliğinizi hemen başlatın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Dönüşüm ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin