Kuzu Etine Bir Ayda Yüzde 10’luk Şok Zam!

featured

Kuzu Eti Fiyatlarındaki Artış Dönemsel Bir Durum

Kasaplar ve yetiştiriciler, kuzu eti fiyatlarındaki artışın geçici bir durum olduğuna dikkat çekerken, dana etinde herhangi bir fiyat artışı yaşanmadığını belirtiyorlar. Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Osman Yardımcı, kırmızı et fiyatlarına ilişkin yaptığı yazılı açıklamada şu ifadeleri kullandı: “Kuzu doğumlarının artması nedeniyle kuzu eti fiyatlarında, bir ay öncesine kıyasla yaklaşık yüzde 10’luk bir artış gözlemleniyor. Ancak bu artışın tamamen dönemsel olduğunu söyleyebilirim. Yıl başından sonra fiyatların tekrar dengeye oturması muhtemel.”

‘Zamlar Gerçekten Olduğundan Yüksek Gösteriliyor’

Kırmızı et fiyatlarının, özellikle bazı çevrelerce gereğinden fazla yüksek gösterildiğini ifade eden Yardımcı, şu noktalara değindi:

  • “Kırmızı etteki fiyat artışları, aslında olduğundan çok daha yüksek bir şekilde yansıtılmakta.”
  • “Şu anda dana kıymanın kilogramı 550-600 lira arasında değişiyor. Ancak bazıları bunu 700 lira ve üzerinde göstermeye çalışıyor.”
  • “Fiyatların bu şekilde yüksek gösterilmesi, et baronları ve büyük zincir marketlerin çıkarına olurken, yerli üretici ile küçük esnafı olumsuz etkiliyor.”
  • “Yüksek fiyatlar göstererek ithalatın önünü açmaya çalışan bazı kesimler mevcut.”

Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği (TÜDKİYEB) Genel Başkanı Nihat Çelik de konuya ilişkin açıklamalarda bulundu. Çelik, kırmızı et fiyatlarıyla ilgili yapılan spekülatif haberlerin doğru olmadığını ve bu haberlere itibar edilmemesi gerektiğini vurguladı. Çelik, bu tür haberlerin hem yetiştiricilere hem de tüketicilere zarar verdiğine dikkat çekerek şunları söyledi:

  • “Bu spekülatif haberler, kazanç peşinde koşan bazı gruplar tarafından ortaya atılmakta.”
  • “Yem gibi girdi maliyetlerindeki artışlar, doğal olarak et fiyatlarına yansımaktadır.”
  • “Ayrıca, kuzu doğumlarının olduğu dönemlerde geçici fiyat artışları görülebilir; bu artışlar genellikle yüzde 10’u geçmez.”
  • “Stoklarımızda yeterli sayıda hayvan mevcut, fakat bazı fırsatçılar ‘zam geliyor’ algısı yaratarak fiyatları artırma çabası içindedir.”
  • “Biz, fiyatların artışından ziyade düşmesini bekliyoruz. Dolayısıyla basında yer alan fiyat artışı haberlerinin abartılı olduğunu düşünüyor ve kamuoyunun yanıltılmasını doğru bulmuyoruz.”
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsiniz

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırmayın ve ücretsiz e-posta aboneliğinizi hemen başlatın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Dönüşüm ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin