1. Haberler
  2. Ekonomiden
  3. Kuyumcuların Gurbetçi İsyanı: Bu Yıl Hüsran Yaşadık

Kuyumcuların Gurbetçi İsyanı: Bu Yıl Hüsran Yaşadık

featured

Gurbetçilerin Tercihleri ve Altın Satışlarındaki Düşüş

Adana Kuyumcular Odası Başkanı Oğuz Başman, son yıllarda gurbetçilerin pandemi ve depremin etkisiyle memleketleri yerine tatil yerlerini tercih ettiğini vurguladı. Bu durumun, bölgede altın satışlarına da olumsuz yansıdığını belirten Başman, “Gurbetçi kardeşlerimizi bu yıl altın alışverişinde göremedik. Genellikle turistik bölgelerde tatil yapmayı tercih ettiler” dedi.

Başkan Başman, pandemi ile birlikte Kahramanmaraş merkezli büyük depremlerin yanı sıra, Avrupa başta olmak üzere dünyanın dört bir yanından gelen gurbetçilerin tatil bölgelerini tercih etmesinin ve Çukurovalı çiftçilerin yeterince gelir elde edememesinin altına olan yatırımların azalmasına yol açtığını ifade etti.

Çiftçilerin Gelir Düzeyi ve Tasarruf Ürünlerine Yönelim

Kentte 4 kuşaktır kuyumculuk yapan altın imalat ve toptancısı Bülent Dalyan, bu sezon altın alışverişinde gurbetçilerin yok denecek kadar az olduğunu dile getirerek, mesleğe başladığı yıllarla günümüzü kıyasladı. Başkan Başman, vatandaşların artık çeyrek, yarım ve tam gibi geleneksel altınların yanı sıra, Adana burması gibi tasarruf ürünlerine yöneldiğini belirtti. “Bu ürünler daha az işçilik gerektiriyor ve satıldığında en az değer kaybına uğruyor” şeklinde konuştu.

Yaz mevsiminin kuyumcu esnafının en yoğun dönemlerinden biri olduğunu hatırlatan Başman, “Ancak son birkaç yıldır hem pandemi hem de deprem nedeniyle piyasa oldukça durgundu. Yurt dışından gelen gurbetçiler genelde turistik bölgeleri tercih ettiler. Altın alışverişlerinde kendilerini pek göremedik. Özellikle tarıma dayalı gelire sahip çiftçilerimiz yeterince bir gelir sağlayamadı. Bu nedenlerden ötürü satışlarımız azaldı ve beklentilerimizi karşılayacak bir altın alışverişi maalesef gerçekleşmedi” diye ekledi.

Düğün Sezonunda Altın Satışlarındaki Düşüş

Düğün Sezonunda Altın Satışlarındaki Düşüş

Bülent Dalyan, düğün sezonu olmasına rağmen takı satışlarında beklenen hareketliliğin olmadığını ifade etti. “Normalde düğün zamanları, yani mayıstan sonraki aylar, altın satışlarında hareketli geçtiğimiz dönemlerdir. Bu aylarda gurbetçiler gelir, düğün ve sünnet organizasyonları olur, çiftçilerimiz hasat sonrası yatırımlarını değerlendirmek için altın alırlardı. Ancak bu sene hem çiftçilerimizin durumu hem de gurbetçilerin sayısı yok denecek kadar az. Belki tatile gidiyorlardır ama biz burada göremedik. Dolayısıyla kışın yaptığımız işin haricinde bu aylardan da fayda göremedik. Takı işinde son iki yıla göre yarıya yakın bir eksiklik var. Hem Avrupa’daki ekonomik durum hem de burada çiftçilerimizin tarım işlerinin iyi gitmemesi herkesin gündeminde. Biz de diğer esnaflar gibi bunun olumsuz etkilerini yaşıyoruz” ifadelerini kullandı.

Düğün Takılarındaki Değişim ve Gelenekler

Çukurova’da 20 yıl önce en az yarım kilo altın alınan düğün takılarının yerini şimdi bir çift alyansa bıraktığını belirten Bülent Dalyan, “Eskiden düğün takısı konusunda bir nevi yarış vardı. 20 yıl önce yarım kilo altın alınması alışıldık bir durumdu. Geline ve ailesine karşı bundan az almak uygun görülmezdi. Daha üstünde alanlar da vardı; örneğin 10 tane 50 gramlık bilezik veya 5 tane 50 gramlık bilezik alınırdı. Bu da diğer takıların haricinde 250-500 gram arasında altın yapardı. Bu gelenek, aynı zamanda yeni evlenen çifte yardım olarak görülüyordu. Onlar da bu altınla borçlarını öder, araba ya da eve yatırım yaparlardı. Ancak şimdi bu dönem sona erdi. Bir çift alyansla düğün sürecini geçirmeye çalışıyorlar. Alyansın yanına belki bir küpe veya bileklik gibi çok küçük takılar ekleniyor. O, 2 metrelik zincirler ve 10 çift burmalar artık hayal oldu” dedi.

Dalyan, Doğu’da hala bazı adetlerin devam ettiğini ancak kendi bölgelerinde bu geleneklerin çok azaldığını vurguladı. “Artık herkes yatırım amaçlı altına yöneldi. Yatırım dışında sattığımız düğün takıları geçen yıl bu aylara oranla yüzde 30 azalırken, 5 yıllık bir periyotta yüzde 50’lik bir kayıp yaşandı. Artık ailelerin altın gramını beğenmeyip tartışmalara dahi şahit olmuyoruz” diye ekledi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsiniz

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırmayın ve ücretsiz e-posta aboneliğinizi hemen başlatın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Dönüşüm ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin