İktidarın Borç Yapılandırma Paketi
Son dönemde hayat pahalılığının artması ve maaşların erimesi, milyonlarca dar gelirliyi zor durumda bıraktı. Bu durumu göz önünde bulunduran iktidar, borç yapılandırma paketi ile kredi kartı ve ihtiyaç kredisi ödemelerinde zorluk çeken vatandaşlara umut olmayı hedefliyor. Kredi kartı asgari tutarını ödeyemeyen ve ihtiyaç kredisi borcunda takibe düşen dar gelirli bireyler, bu borçlarını 60 ay (5 yıl) vadeye yayarak ödeyebilecekler.
Temmuz ayı itibarıyla bankalara 642 bin kişi, toplamda 46 milyar TL’lik ihtiyaç kredisi borcunu, 784 bin kişi de 44 milyar TL’lik kredi kartı borcunu ödeyemediği için takibe düştü. Son bir yılda borcunu ödeyemeyenlerin sayısı 311 binden fazla artış gösterdi. Bu artışın arkasında, asgari ücrete yapılan zammın Temmuz ayında yapılmamış olması önemli bir etken olarak öne çıkıyor. Ayrıca, iktidarın bu sürpriz adımla borç yapılandırma kararı almasının, önümüzdeki dönemde Anayasa değişikliği için referandum yapma planlarının bir parçası olduğu da iddia ediliyor.
60 Ay Vade İmkanları
İhtiyaç kredileriyle kredi kartlarına yönelik yapılan düzenlemeler, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) ve Merkez Bankası tarafından eş zamanlı olarak açıklandı. BDDK, kredi kartı müşterilerinin birikmiş borç tutarlarının 60 aya kadar vadeyle yeniden yapılandırılmasına olanak sağladı. Mevcut uygulamada, vade yapılandırması kapsamındaki kredi kartları kapatılmayacak, limitleri olan kullanıcılar mevcut limitlerini kullanmaya devam edebilecek. Ancak yapılandırma borcunun yüzde 50’si ödenene kadar kart limitleri artırılmayacak. Aynı kurallar, taksit ödemesi 30 günden fazla geciken ihtiyaç kredileri için de geçerli olacak ve bu krediler de en fazla 60 ay vadeyle yeniden yapılandırılabilecek.
Halen, ihtiyaç kredilerinde vadeler 50 bin TL ve altındaki tutarlar için 36 ay, 50 bin ile 100 bin TL arasında olanlar için 24 ay, 100 bin TL üzerindeki krediler için ise 12 ayla sınırlandırılmış durumda.
Kredi Kartı Faiz Oranları
Merkez Bankası, bireysel kredi kartlarına uygulanan azami akdi faiz oranlarının, kredi kartı dönem borcuna göre farklılaştırılmasına karar verdi. Yeni oranlar 24 Ekim’de duyurulacak ve 1 Kasım’da yürürlüğe girecek. Bu yeni düzenlemeye göre, azami akdi faiz oranları dönem borcu 25 bin liranın altında olan kredi kartlarına 69, 25 bin ile 150 bin lira arasında olanlara 114, 150 bin liranın üzerindeki kartlara ise 164 baz puan eklenerek belirlenecek.
Asgari Ödeme Oranlarında Değişiklik
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) tarafından alınan yeni karar ile kredi kartı limiti 25 bin lira olan kartların yerine, 50 bin lira ve üzerindeki kartlar için yeni asgari ödeme oranları belirlendi. Artık, kredi kartı limiti 25 bin lira ve altındaki kartlardan, 50 bin lira ve üstündeki kartlara geçiş yapıldı. Bu değişiklikle birlikte, 50 bin TL’ye kadar olan kartlar için asgari ödeme oranı yüzde 20, 50 bin TL’nin üzerindeki kartlar için ise yüzde 40 olarak belirlendi. Örneğin, kredi kartı limiti 40 bin lira olan bir birey, aylık 10 bin lira harcama yaptığında, daha önce 4 bin lira olan asgari ödeme tutarı, yeni düzenlemeyle 2 bin lira olacak.