Konut kiralarında uygulanan yüzde 25’lik tavan zam oranı 2 Temmuz 2024’te sona erecek. 2022’de 1 yıllığına yürürlüğe giren uygulama, 2023’te bir yıl daha uzatıldı. Zam sınırının devam edip etmeyeceği ise merak konusu olmaya devam ediyor. Son dönemlerde hem Merkez Bankası raporları hem de Mehmet Şimşek’in açıklamaları bu düzenlemenin devam etmeyeceğine yönelik beklentiler oluşturdu.
Zam Oranı Nasıl Hesaplanacak?
Gayrimenkul Uzmanı Ufuk Tetik, kiralarda uygulanan tavan zam düzenlemesinin son bulması halinde 2 Temmuz’dan önce başlayan veya yenilenen sözleşmeler için yüzde 25 zam sınırının devam edeceğini söyledi. 2 Temmuz’dan sonra başlayan veya yenilenen sözleşmelerde zam oranı TÜFE’ye göre belirleneceğini vurguladı.
Dava Süreçlerini Nasıl Etkileyecek?
Kira fiyatlarında anlaşmazlıklar yaşayan ev sahipleri ve kiracılar, geçtiğimiz dönemlerde hukuki yollara başvurdu. Ufuk Tetik, tavan zam sınırlamasının dava sürecinde olanları nasıl etkileyeceğine dair açıklamalarda bulundu.
İlk Kez Kiralama Yapacaklara Kötü Haber
Gayrimenkul Uzmanı Ufuk Tetik, yeni kiralamalarda ciddi zam oranları beklediğini vurguladı. Mayıs ayında enflasyonun yüzde 70-75 bandında zirveyi görmesi beklenirken ilk kez konut kiralama yapacak kişilerin buna paralel olarak yüksek kira fiyatlarıyla karşılaşabileceğini belirtti.
En Yüksek Zam Oranı Hangi Ayda Gerçekleşecek?
Yüzde 25’lik sınırlamanın kalkmasıyla birlikte en yüksek kira zam oranının ağustos ayında olacağını vurgulayan Tetik, mayıs ayında yüzde 70 ile zirve yapması beklenen enflasyonun yazın baz etkisiyle düşmesiyle birlikte kira artış oranlarının yüzde 60-65 bandında seyredeceğini düşündüğünü belirtti.