Kırtasiye Reklamlarına Yeni Düzenlemeler: Reklam Kurulu İnceleme Başlattı

featured

Ticaret Bakanlığı’nın Kırtasiye ve Okul Ürünleri Denetimleri

Ticaret Bakanlığı, 2024-2025 eğitim öğretim yılı öncesinde kırtasiye ve okul ürünlerine yönelik denetimlerini artırma kararı aldı. Bu kapsamda, Reklam Kurulu da bu ürünlere yönelik tanıtımları yakından takip etmeye başladı. Bakanlığa bağlı denetim ekipleri, yeni eğitim öğretim yılı yaklaşırken, Türkiye’nin 81 ilinde kırtasiye ve okul ürünleri ile bu ürünlere yönelik yapılan tanıtımları denetliyor.

Reklam Kurulu ise, kırtasiye ve okul ürünlerine dair tüketicileri yanıltıcı, aldatıcı veya bilgi eksikliği istismar eden reklamları sıkı bir şekilde izliyor. Bu ürünlerle ilgili olarak, gerçekte olduğundan daha fazla indirim yapılıyormuş izlenimi yaratan indirimli satış reklamları ve uygulamaları da kurul tarafından dikkatle takip ediliyor.

Yapılan ürün tanıtımlarının, öncelikli olarak tüketicilerin satın almayı düşündükleri mal veya hizmetlerin nitelikleri ve bileşenleri hakkında açık ve doğru bir şekilde bilgilendirilmesi gerektiği vurgulanıyor.

ÜRÜNLERİN DETAYLI İNCELENMESİ

Ürün Güvenliği ve Teknik Düzenlemeler Kanunu kapsamında, Ticaret Bakanlığı, kırtasiye ürünlerine ilişkin denetimlerde çeşitli unsurları göz önünde bulunduruyor. Bu denetimlerde, kullanılmasına yasaklanmış kimyasalların tespiti ve çocukların fiziksel olarak zarar görme olasılığı taşıyan kısımlar akredite laboratuvar testleri ile inceleniyor.

Mevzuata uygun olmayan ürünlerin piyasaya arzının yasaklanmasının yanı sıra, bu ürünlerin toplatılması, risk hakkında kamuoyuna duyuru yapılması gibi tedbirlerin yanı sıra, bu ürünleri piyasaya sunanlara idari para cezası uygulanmaktadır.

Ayrıca, ürünlerin kimyasal analizleri yapılarak kanserojen maddelerin varlığı kontrol ediliyor. Ürünlerde azot, ftalat, formaldehit gibi uçucu bileşenler ve alerjenlerin bulunup bulunmadığına dair incelemeler gerçekleştiriliyor. Bunun yanı sıra fiziksel kontroller de yapılmakta ve ürünlerin mekanik dayanıklılığı test edilmektedir.

Özellikle 3 yaş altı çocuklarda risk oluşturabilecek mekanik zorlanma sonucu ortaya çıkabilecek küçük parçalar detaylı bir şekilde değerlendiriliyor. Ambalaj kontrolleri ile CE işaretinin varlığı, içindekiler kısmının uygunluğu, ithalat veya imalatçı bilgisi ile kullanım süreleri gibi önemli bilgiler de inceleniyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsiniz

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırmayın ve ücretsiz e-posta aboneliğinizi hemen başlatın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Dönüşüm ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin