Kira Geliri Beyanında Yeni Gelişmeler
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kira geliri elde eden mükelleflerle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Beyanname dönemi sonrasında, kira geliri sağlayan toplam 95 bin 989 mükellefin 18,3 milyar lira matrah ve 1,2 milyar lira vergi beyan ettiğini belirten Şimşek, bu sayının oldukça önemli olduğunu vurguladı. Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından yapılan tespitler neticesinde, beyanname vermeyen yaklaşık 700 bin mükellef olduğu tespit edilmiştir. Bu mükellefler hakkında cezalı işlem yapılmak üzere ilgili vergi dairelerine bilgi iletildi.
Şimşek, kira gelirlerine ilişkin beyan döneminin sona ermesinin ardından gerçekleştirilen çalışmalara dair bilgi verdi. Bu yılın başından itibaren GİB’in, kira gelirini beyan etmesi gereken mükellefleri tespit etmek ve bilgilendirmek için birçok projeyi hayata geçirdiğini hatırlattı. Özellikle belirli bir kira bedelinin üzerindeki konutlar, günlük veya haftalık gibi kısa süreli kiralama işlemleri ve iş yeri kiralarının banka hesapları üzerinden tahsil edilmesi gerektiğini ifade etti.
‘Kira Ödemesi’ Seçiminin Önemi
Şimşek, kira tutarlarının gönderilmesi aşamasında, gönderim nedeni olarak “kira ödemesi” seçeneğinin kullanılmasının önemine dikkat çekti. Başkanlık, bankalardaki IBAN’lara yapılan ödemeler üzerinden gerçekleştirdiği kontroller sonucunda, kira geliri elde eden yaklaşık 700 bin mükellefe beyanname vermeleri gerektiğine yönelik bilgilendirme ve hatırlatma SMS’leri gönderdi. Ayrıca, gayrimenkullerini kiraya veren ancak banka kayıtlarında yer almayan mükelleflerin tespit edilmesi amacıyla tapu ve nüfus idarelerinden alınan verilerle potansiyel olarak kiraya verildiği değerlendirilen yaklaşık 1,5 milyon konut üzerinde fiili denetim çalışmaları başlatıldı.
Bu çalışmalarda, vergi dairesi memurları tarafından 400 binden fazla adreste fiili kontroller yapıldığı bilgisi verildi. Bu kontroller sonucunda beyanname vermediği tespit edilen mükelleflere yönelik olarak yaklaşık 153,4 milyon liralık vergi ve ceza ihbarnamesi düzenlendi. Ayrıca, bu çalışma sonrası uyum göstererek kendiliğinden beyanname veren 46 bin kişi tarafından 200,7 milyon lira gelir vergisi beyan edildi.
Dijital Araçların Kullanımı
Şimşek, kira geliri elde edenlerin hızlı ve kolay bir şekilde tespit edilebilmesi amacıyla Dijital Vergi Dairesi ve GİB Mobil uygulamalarına eklenen ‘Kira Bildirim Formu’ sayesinde kiralanan konut ve iş yerlerine ilişkin bilgilerin kiracılar tarafından elektronik olarak Başkanlığa bildirilebildiğini belirtti. Bu form aracılığıyla 23 binden fazla kiracı, kiralanan taşınmazlara dair bilgileri doldurdu. Tüm bu çabalar sonucunda beyan dönemi içinde 1 milyon 811 bin mükellef beyanname vererek 399,2 milyar lira matrah ve 126,9 milyar lira vergi beyan etti.
Beyanname Vermeyen Mükelleflere Hatırlatma
Şimşek, GİB’in beyan döneminin sona ermesinin ardından bir kez daha, IBAN üzerinden ya da nakit olarak kira geliri tahsil eden ancak beyanname vermeyen yaklaşık 1 milyon mükellefe hatırlatma SMS’leri gönderdiğini aktardı. Bu hatırlatmalara istinaden, beyan döneminden sonra 95 bin 989 mükellef beyanname vererek 18,3 milyar lira matrah ve 1,2 milyar lira vergi bildiriminde bulundu. Başkanlık, bu mükelleflerin durumunu takip ederek, beyanname vermeyen yaklaşık 700 bin mükellefi tespit etti ve ilgili vergi dairelerine bildirildi.
Bu mükelleflerin, vergi dairesindeki işlemler başlamadan önce Vergi Usul Kanunu’ndaki pişmanlık hükümlerinden yararlanarak beyanname verme hakkına sahip olduğunu belirten Şimşek, “Pişmanlıkla beyanname verilmesi durumunda vergi ziyaı cezası kesilmiyor. Mükellefler beyannamelerini Hazır Beyan Sistemi üzerinden elektronik ortamda verip, vergilerini banka kartı veya kredi kartıyla ödeyebiliyor” dedi.
Kayıt Dışılığı ile Mücadele
Kayıt dışılığı azaltmaya yönelik çalışmaların devam edeceğini vurgulayan Bakan Şimşek, kayıt dışı ekonomiyle mücadele kapsamında bu yıl yapılacak denetimlerin kapsamlı bir şekilde tüm ülke genelinde yürütüleceğini ifade etti. Elde edilen gelirlerin beyan döneminde doğru bir biçimde beyan edilmesinin, vergi adaletinin sağlanması açısından büyük önem taşıdığını belirtti. “Vergide adalet ve etkinliği artırıyoruz. Kayıt dışı ekonomiyle mücadele ederek bütçe açığını azaltıyoruz. Vergi kaybı ve kaçağına sebep olanların her zaman takipçisi olacağız” şeklinde konuştu.