Kayıp Vergi Rekortmenleri: Nerede ve Neden Saklanıyorlar?

featured

2023 Yılı Türkiye’nin Gelir Vergisi Rekortmenleri

2023 Yılı Türkiye'nin Gelir Vergisi Rekortmenleri

2023 yılında Türkiye’de en yüksek gelir vergisi ödeyen bireyler ve şirketler belirlendi. Gelir İdaresi Başkanlığı’nın verilerine göre, bu yıl da isimlerini gizleyenlerin sayısı oldukça dikkat çekici bir şekilde arttı. 2023 yılı itibarıyla toplamda 205,5 milyar TL gelir vergisi ve 833,2 milyar TL kurumlar vergisi tahakkuk ettirildi.

2023 yılının gelir vergisi rekortmeni, 1,95 milyar TL’lik tahakkuk ile Selçuk Bayraktar oldu. İkinci sırada 1,68 milyar TL’lik tahakkuk ile Haluk Bayraktar, üçüncü sırada ise 480 milyon TL’lik tahakkuk ile Rahmi Koç yer aldı.

Kayıp Rekortmenler

Gelir vergisi rekortmenleri arasında yalnızca 27 kişi isimlerini açıklamayı tercih etti. Listede bulunan 73 kişi ise ismini ve ödedikleri vergi miktarını gizlemeyi seçti. İlk 14’te yer alan vergi rekortmenlerinden 9’u isimlerini açıklamaktan kaçındı ve yalnızca 5 isim kamuoyuyla paylaşıldı. Rekor düzeyde kurumlar vergisi ödeyen 34 şirket de aynı şekilde liste dışı kalmayı tercih etti.

Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) döneminde gelir vergisi rekortmeni olup ismini açıklamaktan kaçınan kişi sayısında gözle görülür bir artış yaşandı. Günümüzde ise listede yer alan çok az sayıda mükellef, isimlerinin açıklanmasına izin verme konusunda daha istekli hale geldi. Örneğin, 2002 yılında toplamda 21 kişi ismini gizlemeyi tercih etmişti. Ancak bu sayı zamanla artarak 2013 yılında 32 kişiye, 2015’te ise çoğunluğa ulaştı. 2018, 2019 ve 2020 yıllarında vergi şampiyonu olan bireyler de isimlerini açıklamaktan kaçındı. Son üç yıla ait veriler incelendiğinde, rekortmenlerin yaklaşık %70’inin ismini gizli tuttuğu görüldü. 2020’de 69 kişi, 2021’de 73 kişi ve 2022’de ise bu rakam 76’ya kadar yükseldi.

Bilgileri Neden Paylaşmıyorlar?

Peki, Türkiye’nin vergi rekortmenleri neden isimlerini açıklamaktan kaçınıyor? Vergi Uzmanı ve SÖZCÜ yazarı Nedim Türkmen, matrahlar incelendiğinde övünülecek bir durumun söz konusu olmadığını belirtti. İsimlerini açıklamayan rekortmenlerin tercih sebeplerini ise şu şekilde sıraladı:

  • Şirketler, Maliye Bakanlığı’nın dikkatini çekip incelemeye tabi tutulmamak istemiyorlar.
  • Ticari rekabette öne çıkmamak ve mafyanın dikkatini çekmemek önemli bir kaygı.
  • Borç isteme taleplerinin artmaması açısından bilgi gizliliği büyük bir önem taşıyor.
  • Ayrıca, çalışanların yüksek maaş taleplerinin önüne geçmek için de bilgilerin gizlenmesi bir strateji olarak kullanılıyor.
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsiniz

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırmayın ve ücretsiz e-posta aboneliğinizi hemen başlatın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Dönüşüm ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin