Karanlıkta ve Aç Olan Çocuklar Okula Nasıl Hazırlanmalı?

featured

Türkiye’de Çocuk Yoksulluğu ve Eğitim Sorunları

Türkiye'de Çocuk Yoksulluğu ve Eğitim Sorunları

Ekonomik Kalkınma ve İş Birliği Örgütü (OECD) verilerine göre, Türkiye çocuk yoksulluğu konusunda yüzde 21.8’lik oranla Kosta Rika’nın ardından ikinci sırada yer alıyor. İstanbul Planlama Ajansı’nın raporlarına göre ise Türkiye’deki her 3 öğrenciden 1’i, okula aç gidiyor. Bunun yanında, iktidar kalıcı yaz saati uygulamasından vazgeçmiyor, bu da öğrencilerin eğitim hayatını olumsuz etkilemeye devam ediyor.

‘CİDDİ ARTIŞ VAR’

Derin yoksulluk sorunlarıyla yüzleşen milyonlarca çocuk, hem açlıkla hem de karanlıkta okula gitmek zorunda kalıyor. Eğitim Sen İstanbul 1 Nolu Şube Başkanı Barış Uluocak, kalıcı yaz saati uygulamasının acilen sona erdirilmesi gerektiğini vurguladı. Uluocak, “Çocuklar okula çok erken saatlerde gidiyor ve okuldan da geç çıkıyor. Bu durum, derhal düzeltilmelidir. Kalıcı yaz saati nedeniyle ikili eğitim yapan okullarda ders sürelerinin 35 dakikaya indirilmesi gibi geçici çözümler aranmaktadır. Ancak bu da kalıcı bir çözüm değil” şeklinde konuştu.

Mutfak enflasyonunun geldiği noktadan en çok etkilenenlerin çocuklar olduğunu belirten Uluocak, “Son birkaç yıldır okula kahvaltı yapmadan gelen çocuk sayısında ciddi artışlar gözlemleniyor. Çok sayıda şikayet alıyoruz. Kantin fiyatlarındaki artış ise öğrenci ve velileri zorluyor. Okullarda bir tost ve ayranın fiyatı ortalama 100-110 lira. Ayrıca, uluslararası raporlar Türkiye’deki çocukların en az yüzde 20’sinin haftada bir öğünü atlamak zorunda kaldığını ortaya koyuyor. Okullarımızda bir öğün ücretsiz yemek ve temiz içme suyu talebimizin acil ve yaşamsal olduğunu yineliyoruz” diye ekledi.

Eğitim Sen İstanbul 1 Nolu Şube Başkanı Barış Uluocak, kalıcı yaz saati uygulamasından acilen vazgeçilmesi gerektiğini bir kez daha vurguladı.

Vahim Tablolar ve Eğitim Sorunları

Milli Eğitim Bakanlığı’nın istatistiklerine göre, Türkiye’de örgün eğitim alan 17.5 milyon öğrenci bulunuyor. Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) ve Eğitim Raporu Girişimi’nin ortak raporu, öğrencilerin yaşadığı sıkıntıları çarpıcı bir şekilde gözler önüne serdi. Raporda, öğrencilerin yüzde 31’inin okuldan önce hiç kahvaltı yapmadığı, yüzde 2’sinin ise okuldan sonra hiç akşam yemeği yemediği belirtiliyor. Türkiye’de öğrencilerin yüzde 19.2’sinin en az bir gün parası olmadığı için yemek yiyemediği, yüzde 1.9’unun da parası olmadığı için her gün aç kaldığı ortaya konulmuştur.

  • Çocuk yoksulluğunda Türkiye, OECD ülkeleri arasında ikinci sırada.
  • Her 3 öğrenciden 1’i okula aç gidiyor.
  • Kalıcı yaz saati uygulaması eğitim sürelerini olumsuz etkiliyor.
  • Kantin fiyatları, aileleri zor durumda bırakıyor.
  • Öğrencilerin önemli bir kısmı öğün atlamak zorunda kalıyor.
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsiniz

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırmayın ve ücretsiz e-posta aboneliğinizi hemen başlatın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Dönüşüm ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin