Global Hazır Giyim Pazarındaki Zorluklar
Dünya genelinde devam eden savaş ortamı, özellikle Avrupa ve ABD pazarlarındaki resesyon, global hazır giyim sektöründe %15-20 oranında bir daralma yaratmıştır. Bu olumsuz koşullardan kaçan birçok alıcı ülke, Türkiye’ye yönelme eğilimindedir. Ancak, Türkiye’deki maliyet ve fiyat engelleri, bu siparişlerin başarılı bir şekilde alınmasını zorlaştırmaktadır.
Uluslararası Hazır Giyim Federasyonu (IAF) Başkanı Cem Altan, 1.79 trilyon dolarlık hacme sahip global hazır giyim pazarındaki daralmanın savaş ortamı nedeniyle devam edeceğine vurgu yaparak, “Önemli olan hangi ülkenin daha önce bu daralmadan çıkacağıdır. Türkiye, mevcut TL değeri ile bu süreçte oldukça zor bir durumda. İklim değişiklikleri nedeniyle Bangladeş’te yaşanan siyasi olaylar, Pakistan ve Vietnam’daki sorunlar, alıcı ülkelerin bu bölgelerden çıkma veya risklerini azaltma isteğini artırıyor. Türkiye’ye gelen alıcılar fiyat ve maliyet engelleriyle karşılaşarak geri dönmek zorunda kalıyorlar” değerlendirmesinde bulundu.
YÜZDE 40 PAHALILIK
Gelecek dönemlerde asgari ücret, kur seviyesi ve maliyetlerin büyük önem taşıdığına dikkat çeken Altan, “TL üzerindeki baskının ne kadar süreceğini bilmiyoruz. Eğer asgari ücret makul bir seviyeye çıkarsa, maliyetlerimizi biraz daha iyileştirebiliriz. Ancak mevcut maliyetler bu şekilde devam ederse, birçok firma kapanacak ve işçi çıkarmak zorunda kalacak” dedi.
Türkiye’nin rakip ülkelerine göre %40 daha pahalı olduğunu belirten Altan, “ABD gibi ülkelerin aradığı her şey Türkiye’de mevcut. Eğer rekabet gücümüz olsaydı, sektörümüz çok daha hızlı bir büyüme gösterebilirdi. Bu rekabet gücünü sağladığımız anda, Türkiye’nin hazır giyim ihracatı %50 oranında artar, istihdam ve döviz gelirleri de önemli ölçüde yükselir” şeklinde konuştu.
Yüzde 70 Faizle Yatırım Yapmak Mümkün Değil
Cem Altan, Türkiye’nin pandemi sonrası dönemde büyük yatırımlar yaptığını, ancak bu yatırımların çoğunun yeni ihtiyaç trendlerine uygun olmadığını ifade etti. Dünyada bu tür alanlara yatırım yapan fonların bulunduğunu, fakat Türkiye’deki yatırımcıların bu fırsatları yakalaması gerektiğini söyledi. Pandemi sonrası yatırım trendinin durma noktasına geldiğini belirten Altan, “Bu fonlara ulaşamazsak, %60-70 faiz oranlarıyla kısa vadeli kredilerle bu yatırımları gerçekleştiremeyiz. Bazı bankalar yeşil dönüşüm ve sürdürülebilir fabrika yatırımları için uzun vadeli krediler sunuyor, ancak bunlar yetersiz kalıyor” dedi.