Kahverengi Kokarca Sorunu: Üreticiler İçin Borç Yapılandırma Talepleri

featured

Kahverengi Kokarca Zararları ve Üreticilerin Borç Yapılandırma Talepleri

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, fındık gibi stratejik tarım ürünlerine büyük zarar veren kahverengi kokarca zararlısı nedeniyle üreticilerin Ziraat Bankası ile tarım kredi kooperatiflerine olan borçlarının yapılandırılması için çağrıda bulundu. Bayraktar, kahverengi kokarcanın fındık ve diğer tarımsal ürünlerde yarattığı olumsuz etkiler ve alınması gereken önlemler üzerine önemli açıklamalarda bulundu.

Türkiye’nin fındık üretiminde dünya çapında tekel konumunda olduğunu vurgulayan Bayraktar, kahverengi kokarcanın son yıllarda fındık tarımında en ciddi sorun haline geldiğini belirtti. Bu zararlının ekonomik bir tehdit oluşturduğunu ifade eden Bayraktar, “Giderek yayılan bu istilacı tür yok edilmediği takdirde, önümüzdeki yıllarda ülkemizin dört bir yanına yayılacak ve fındık ile diğer tarımsal ürünlere daha fazla zarar verecektir.” dedi.

Kahverengi kokarca ile mücadele için bir Eylem Planı hazırlandığını hatırlatan Bayraktar, bu plan çerçevesinde Tarım ve Orman Bakanlığı ile ziraat odaları, Karadeniz Bölgesi’ndeki borsalar, üniversiteler ve ilgili diğer kurumların ortak bir seferberlik içinde olduklarını aktardı.

‘TÜM KURUMLAR DESTEK OLMALI’

Bayraktar, ilaç temini ve uygulanmasında diğer kurumların yanı sıra belediyelerin de maddi destek sağlamasının ve gerekli ekipmanları temin etmesinin önemine değinerek, “Sadece Karadeniz Bölgesi’nde değil, ülkemizin birçok bölgesinde meyve ve sebze üretimini tehdit eden, 300’den fazla bitki türüne zarar veren kahverengi kokarca, başta fındık olmak üzere elma, armut, turunçgiller, şeftali, ceviz, Trabzon hurması, mısır, fasulye, domates, biber ve patlıcan gibi ürünlere ve hatta orman ağaçlarına da ciddi zararlar vermektedir. Bu zararlıyla mücadelede tüm kurum ve kuruluşların gereken desteği vererek bu sorunun çözümüne katkı sağlaması elzemdir.” değerlendirmesinde bulundu.

Kimyasal mücadele yöntemlerinin yanı sıra biyolojik mücadele yöntemlerinin de önemine dikkat çeken Bayraktar, “Bu nedenle Bakanlığın biyolojik ve biyoteknik mücadelede daha fazla inisiyatif alması gerekmektedir. Kahverengi kokarcadan zarar gören üreticilerimizin Ziraat Bankası ve tarım kredi kooperatiflerine olan borçlarının faizsiz veya çok düşük faizle uzun vadede ödenebilmesi sağlanmalı ve yeniden kredi kullanabilmelerinin önünün açılması gerekmektedir.” ifadelerini kullandı.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsiniz

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırmayın ve ücretsiz e-posta aboneliğinizi hemen başlatın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Dönüşüm ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin