İstanbul Ticaret Odası Meclis Toplantısı Değerlendirmeleri
İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, odanın Ağustos ayı Meclis toplantısında iş dünyasının mevcut durumuna dair önemli değerlendirmelerde bulundu. Konuşmasına küresel ekonomik gelişmelerle başlayan Avdagiç, dünya ekonomisindeki olumsuz gidişata dikkat çekti. Bu bağlamda, “İsrail’in Ortadoğu’yu bir savaş alanına çevirmesi ve Gazze’deki insanlık dramı, dünya ekonomisini derinden sarsmakta. Ortadoğu’daki askeri ve siyasi gerilimler had safhaya ulaşmış durumda. Filistin’in özgürlük mücadelesinin sembol isimlerinden İsmail Heniye’nin alçakça bir saldırı ile şehit edilmesi kabul edilemez. Bu tür korkakça saldırıları nefretle kınıyorum” ifadelerini kullandı.
“Finansman Koşullarının İyileştirilmesi Hayati Önem Taşıyor”
Avdagiç, kredi büyümesine getirilen sınırlamaların enflasyonla mücadelede önemli bir araç olduğunun farkında olduklarını dile getirerek, “Ancak bu durumun yeniden gözden geçirilmesi gerektiği aşikar. KOBİ’leri rahatlatmak, kesinlikle yerinde bir karar olacaktır. Unutmayalım ki, bir ülkenin yatırım ekosistemi KOBİ’ler üzerinde yükselmektedir. KOBİ temelli ekosistemin iyileştirilmesi, büyük ölçekli yatırımların ülkemize çekilmesi açısından kritik bir öneme sahiptir. Finansal sıkılaşmanın, finansal dayanıklılığa zarar vermemesi en büyük beklentimizdir. Bu nedenle, finansman koşullarının makul seviyelerde ve kademeli olarak iyileştirilmesini ihmal etmemeliyiz” şeklinde konuştu.
“Kur ile Enflasyon Arasındaki Makas Alarm Veriyor”
Reformların başarısının güçlü ve rekabetçi bir yatırım ekosisteminin oluşturulmasıyla mümkün olacağını vurgulayan Avdagiç, konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “İçinde bulunduğumuz finansal koşulların ve yatırım ikliminin hızla iyileştirilmesini bekliyoruz. Bugün, mevcut koşulları bu vizyonla örtüştürmemiz gerekmektedir. Türk lirasının reel olarak değer kazanması, ‘kur kaynaklı maliyet enflasyonunun’ kontrol altına alınmasında önemli bir rol oynamaktadır. Ancak, kur artışlarının enflasyonla olan bağlantısının kopması, ihracatımız açısından ciddi bir sorun teşkil ediyor. Yıllık bazda kur artışı ile enflasyon arasındaki makasın 50 puana yaklaşması alarm verici bir durumdur. Örneğin, sadece Temmuz ayında kur yüzde 0,6 artarken, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) rakamlarına göre Temmuz ayı Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) yüzde 3,23, İTO verilerine göre ise yüzde 4 artmıştır. Özellikle tekstil, hazır giyim ve konfeksiyon gibi geleneksel ürün gruplarında yaşanan daralma ve pazar kaybı önemli seviyelere ulaşmıştır. Bu nedenle, kur ile enflasyon arasında dengeli bir korelasyonun sağlanmasını bekliyoruz” diyerek sözlerini tamamladı.