İstanbul Ticaret Odası’ndan İş Dünyasına Yönelik Talep ve Beklentiler
İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, iş dünyasının çeşitli alanlarda karşılaştığı sorunları ve beklentilerini detaylı bir şekilde sıraladı. Emekli aylık bağlanma sistemi, yabancı istihdamı, tazminat davaları gibi konular öne çıkarken, bu talep ve beklentilerin çözülmesi gerektiğine dikkat çekti. Avdagiç, İTO’nun Türk çalışma hayatının merkezinde yer alan bir meslek örgütü olduğunu vurguladı ve en büyük işveren temsilcisi olduklarını belirtti.
İş Kanunu’nun Güncellenmesi Şart
Avdagiç, iş dünyasının talep ve beklentilerini 12 maddede özetleyerek, İş Kanunu’nun “ekonomi dostu” bir anlayışla güncellenmesinin iş dünyası için hayati önceliklerden biri olduğunu ifade etti.
Kısa Çalışma Ödeneğinde Esnek Yaklaşım Beklentisi
“Kısa çalışma ödeneğinin ekonomik koşullar nedeniyle istihdamını koruması gereken firmalar için etkin bir şekilde kullanılabilmesi amacıyla daha esnek bir yaklaşım benimsenmesini arzuluyoruz” diyen Avdagiç, ayrıca Gelir Vergisi ve SGK priminden muaf tutulan yemek bedeli istisnasının güncel koşullara göre yeniden düzenlenmesinin önemine değindi. Günlük asgari ücretin yüzde 50’sinin altına düşmemesi gerektiğini de vurguladı.
- Tazminat Davalarına 1 Yıl Sınırı Talebi
- İstihdam Teşviklerinin Sürekliliği
- SGK Denetimlerinin Randevulu Yapılması
- Yabancı İstihdamında Kolaylıklar
- Yaşlılık Aylığı İçin Prim Günü Farklılıklarının Giderilmesi
- Aylık Bağlama Oranlarında Mağduriyetin Giderilmesi
- Mesleki Eğitim Merkezine Ağırlık Verilmeli
- Freelance Çalışanların Sosyal Güvenlik Hakları
Avdagiç, iş mahkemelerinde açılan alacak ve tazminat davalarına ilişkin zamanaşımı sürelerinin 1 yıl ile sınırlandırılmasının kritik bir ihtiyaç olduğunu belirtti.
İşverenden kaynaklanmayan sebeplerle sigortalının işten ayrılması durumunda, sağlanan istihdam teşvik ve desteklerinin geri alınmaması gerektiğini ifade etti.
Olağan iş akışının aksamaması adına rutin sosyal güvenlik denetimlerinin, istisnai durumlar dışında randevulu olarak gerçekleştirilmesinin faydalı olacağını belirtti.
Yabancıların istihdamında, çalışma izinleriyle ilgili olarak “bir yabancı için 5 Türk işçi istihdamı” gibi kriterlerin kolaylaştırılmasını beklediklerini söyledi.
Kendi adına ve hesabına bağımsız çalışan sigortalıların, diğer sigortalılara kıyasla yaşlılık aylığına hak kazanmak için gereken prim ödeme gün sayısındaki farklılıkların ortadan kaldırılması gerektiğini vurguladı.
2025 yılı itibarıyla emekli aylıklarında yüzde 34’e varan bir kayba yol açacak olan aylık bağlanma sisteminin, mağduriyetleri giderecek şekilde revize edilmesi gerektiğini belirtti.
Haftada bir gün okulda eğitim, dört gün iş yerlerinde çalışma imkanı sunan Mesleki Eğitim Merkezi (MESEM) sistemine ağırlık verilmesi gerektiğini ifade etti. İşbaşı Eğitim Programı’nda ödenen cep harçlığı tutarının daha yüksek seviyelerde belirlenmesinin teşvik edici olacağını da dile getirdi.
Bağımsız (freelance) çalışanların kayıtlı çalışmasının sağlanması ve sosyal güvenlik haklarından yararlanma olanaklarının artırılması gerekliliğine dikkat çekti.