İstanbul’daki Konut Fiyatları ve Çözüm Önerileri

featured

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) bağlı İstanbul Planlama Ajansı Başkanı Dr. Buğra Gökce, sosyal medya platformunda İstanbul’daki satılık konut fiyatlarıyla ilgili dikkat çekici veriler paylaştı. Gökce’nin açıkladığı verilere göre, Beykoz, Sarıyer, Beşiktaş, Kadıköy, Şile ve Bakırköy gibi İstanbul’un bazı bölgelerindeki ortalama satılık konut fiyatları, Barcelona’daki birçok bölgeden daha yüksek seviyelerde. Örneğin, Bakırköy’de ortalama satılık konut fiyatı 10 milyon 300 bin TL iken, aynı fiyata Barcelona’nın Valles Oriental bölgesinde bir ev almak mümkün. Beşiktaş’ta ortalama konut fiyatı 15 milyon TL civarındayken, Barselona’nın Moianes bölgesinde konut fiyatı yaklaşık 13 milyon TL’dir.

KİRALAR DA YÜKSEK SEVİYELERDE

Gökce, İstanbul’daki konut kiralarının da birçok ilçede Barcelona’dan daha pahalı olduğunu vurguladı. “Örneğin, Eyüpsultan’da ortalama konut kirası 25 bin 513 lira düzeyindeyken, Barcelona’nın Anoia, Bages ve Moianes bölgelerinde bu fiyata ev kiralamak mümkün” ifadesini kullandı. İstanbul genelinde ortalama kira bedeli 22 bin 535 liraya kadar yükselirken, Gökce, 2018 – 2024 döneminde ortalama satılık konut bedelinin %888, kira bedelinin ise %1025 oranında arttığını belirtti.

‘KONUT PİYASASI DENGESİNİ KAYBETTİ’

İstanbul’daki konut ve kira bedellerinin Barcelona’yı geçecek seviyelere ulaşmasının, uygulanan politikaların bir sonucu olduğunu ifade eden Gökce, “Türkiye’de konut piyasası dengesini kaybederken, vatandaşlarımız da uygun fiyatlı ve güvenli konut bulmada zorluk yaşıyor” dedi.

Gökce’nin çözüm önerileri ise şu şekilde sıralandı:

  • Sosyal yardımlı sosyal konut, sosyal kiralık konut, mülk sosyal konut ve halk konut tipinde çeşitli seçeneklerle sosyal konut üretimi teşvik edilmelidir.
  • Sosyal konut üreten küçük, orta ve büyük ölçekli üreticilere farklı vergi ve yükümlülükler getirilerek, özellikle küçük ve orta ölçekli işletmelerin konut üretimi sektöründe sağlıklı bir şekilde yer alması sağlanmalıdır.
  • Sosyal konut üreten ve inşaat malzemesi üreten işletmelere destek verilerek, yerli inşaat sanayisinin rekabet gücü artırılmalıdır.
  • Yabancılara vatandaşlık karşılığı konut satış uygulaması, birçok dünya kentinde olduğu gibi, konut piyasası dengeye oturana kadar askıya alınmalıdır.

Detaylı bilgi için Dr. Gökce’nin Twitter hesabını ziyaret edebilirsiniz: Twitter Linki

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsiniz

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırmayın ve ücretsiz e-posta aboneliğinizi hemen başlatın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Dönüşüm ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin