İstanbul Hazır Giyim ve Moda Fuarı’nda İhracat ve E-Ticaret Üzerine Değerlendirmeler

featured

İstanbul Hazır Giyim ve Moda Fuarı Başladı

İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) tarafından düzenlenen ve Avrupa’nın en büyük hazır giyim etkinliği olma özelliği taşıyan İstanbul Hazır Giyim ve Moda Fuarı (İstanbul Fashion Connection-IFCO) bu yıl 6. kez İstanbul Fuar Merkezi’nde kapılarını açtı. Fuarın açılışında Ticaret Bakanı Ömer Bolat, basın mensuplarının sorularını yanıtlayarak önemli değerlendirmelerde bulundu.

Sosyal Medya ve E-Ticaret

Bakan Bolat, sosyal medya platformu Instagram’a getirilen erişim engelinin e-ticareti nasıl etkilediğine dair bir soru üzerine, “Instagram’dan yapılan ticaret, Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun’un tanımına girmiyor. Çünkü daha sonra telefonla, WhatsApp üzerinden sözleşmeler yapılıyor.” ifadelerini kullandı.

İhracat Performansı Hakkında Açıklamalar

İhracat alanındaki son gelişmelere dair bir gazetecinin sorusuna Bolat, “İhracatta kan kaybımız yok. Son bir yılda mal ihracatımız 8,8 milyar dolar, hizmet ihracatımız ise 17,5 milyar dolar arttı. Ekonomimizin en olumlu alanlarının başında ihracattaki bu başarı geliyor. İşsizlik oranımız da yüzde 8,4’e düştü,” şeklinde yanıt verdi.

AB ve ABD Pazarlarındaki Canlanma

Bakan, hazır giyim ve tekstil ihracatındaki düşüşe ilişkin değerlendirmesinde, “Temmuz ayında ihracatımız yüzde 7,5 arttı. Avrupa’daki ekonomik durgunluğun etkileri devam etse de, bu fuardaki canlılık, alım heyetlerinin bölgeye geldiğini gösteriyor. Özellikle AB ve ABD’deki faiz indirimlerinin başlamasıyla birlikte, talep artacak ve bu bize sipariş olarak geri dönecek.” dedi.

Temu Üzerine Değerlendirmeler

Bakan Bolat, yurt dışından gelen ticari olmayan eşyalar için uygulanan 150 avro kıymet bedelinin 30 avro olarak güncellenmesine yönelik de açıklamalarda bulundu. “Bu düzenleme, bir firma veya şahsa yönelik değil, genel bir ithalat düzenlemesidir.” diyerek, bu değişikliğin sektördeki hızlı değişimlere ve esnafın yaşadığı sorunlara yanıt vermek amacıyla yapıldığını vurguladı. “Amacımız, KOBİ’lerin ve esnafın pazar kaybını önlemek ve döviz kaybını azaltmaktır.” ifadelerini kullandı.

İhracatta Hedefler ve Destekler

İhracatçılarla ilgili şikayetlere değinen Bolat, “Orta Vadeli Program çok iyi gidiyor. Tüm göstergelerde hedeflerimize ulaşmak için ilerliyoruz. İhracatçılarımızın maliyetlerini düşürmek için ortak çalışmalar yapıyoruz.” dedi. Açılış konuşmasında, ihracatçılara yönelik destekleri vurgulayarak, “Ek bütçe talep ettik ve bu bütçenin büyük bölümünü ihracatçılara destek için kullanacağız.” açıklamasında bulundu.

Emlak Sektörüne Yönelik Yeni Düzenlemeler

Bakan Bolat, emlakçıların ilan sitelerinde 15 Eylül’de başlaması beklenen yeni düzenlemeye dair de bilgiler verdi. “Yeni düzenleme, manipülatif ve spekülatif işlemleri ortadan kaldırarak, fiyatların gereksiz yere şişirilmesini önleyecek.” dedi. Bu düzenlemenin istikrar ve güven sağlayacağını belirtti.

Türk Tekstil Sektörünün Gücü

Bolat, birçok tekstilcinin üretimini Mısır’a kaydırdığına dair yorumlar üzerine, Türkiye’nin hala çok güçlü bir imalat ülkesi olduğunu söyledi. Yabancı yatırımcıların Türkiye’deki müteşebbislerle rekabet etmekte zorluk çekeceğine dikkat çekerek, “Burada 3 binden fazla alıcı var. Dünya çapında birçok ülkeden gelen alıcılar, Türk konfeksiyonunun kalitesine ve markalarına güveniyor.” şeklinde konuştu. Bu fuarın, sektöre ciddi katkılar sağlayacağını vurguladı.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsiniz

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırmayın ve ücretsiz e-posta aboneliğinizi hemen başlatın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Dönüşüm ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin