İmalat Sanayi Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI) Ağustos Raporu
İmalat sanayi satın alma yöneticileri endeksi (PMI), Ağustos ayında 47,8 seviyesine yükselerek imalat sektöründe daralmanın azalma eğilimi gösterdiğine işaret etti. Ancak bu, sektörün hala daralma sürecinde olduğunu da ortaya koyuyor. 2023 yılının 3. çeyrek döneminin ortalarına yaklaşırken, talepteki zayıflık maalesef devam etmekte. Yeni siparişlerde Temmuz ayına kıyasla bir miktar iyileşme gözlemlense de, hâlâ yüksek oranda bir azalma söz konusu.
Talep koşullarıyla paralel olarak, üretim, istihdam ve satın alma faaliyetlerinde de gerilemeler yaşandı. Girdi stoklarında ise son bir yılın en büyük düşüşü kaydedilirken, girdi maliyetleri keskin bir şekilde artmaya devam etti. Bu durum, imalatçıların nihai ürün fiyatlarını bir önceki aya göre daha hızlı artırmalarına neden oldu. İstanbul Sanayi Odası (İSO) adına S&P Global tarafından derlenen imalat PMI, Temmuz’da 47,2 seviyesinden 47,9’a yükselmesine rağmen, üst üste dördüncü ayda da büyüme ile daralmayı ayıran kritik 50 seviyesinin altında kalmaya devam etti. Sektör, Nisan ayından bu yana zayıflama sürecini sürdürüyor.
Yeni Siparişlerde Daralma 14. Ayda da Sürdü
Yeni siparişlerdeki daralma, zorlu piyasa koşulları nedeniyle Ağustos ayında da devam etti. Yeni siparişler alt endeksi, Ağustos’ta 44,3 seviyesinden 46,7 seviyesine yükselse de, bu daralma süreci 14. ayına girmiş durumda. Öte yandan, yeni ihracat siparişleri alt endeksi 47,5’ten 50,5’e çıkarak, Haziran 2023’ten bu yana ilk kez büyüme kaydetti. İmalatçılar, talepteki zayıflıkla paralel olarak üretim, istihdam ve satın alımlarda azalmaya gitti.
Üretim alt endeksi Ağustos’ta 46,5’ten 46,2 seviyesine gerileyerek, fiyat baskılarının üretimdeki yavaşlamayı pekiştiren bir diğer unsur olduğunu ortaya koydu. Bu bağlamda, Kasım 2022’den bu yana en belirgin yavaşlama kaydedildi. İstihdam alt endeksi ise Ağustos’ta 48,2’den 48,6’ya yükselmesine rağmen, istihdamda azalma eğilimi sürmekte. Girdi maliyetleri, Temmuz ayına kıyasla daha düşük bir artış göstermesine rağmen, belirgin bir hızda yükselmeye devam etti. Türk Lirası’ndaki zayıflık, girdi fiyatlarının artmasına yol açan başlıca unsur olarak öne çıkarken, hammadde ve lojistik maliyetlerindeki artış da dikkat çekici bir diğer faktör oldu.
‘Cesaret Verici Belirtilere Rağmen…’
PMI verilerini değerlendiren S&P Global Ekonomi Direktörü Andrew Harker, “Türk imalatçıları, ihracata ilişkin bazı cesaret verici belirtilere rağmen, Ağustos ayında da yeni siparişlerde artışı sağlamakta zorlandı. Genel talep tablosundaki durgunluk, üretim, istihdam ve satın alma faaliyetlerinin daha da azaltılmasına yol açarken, şirketler stok tutma konusunda isteksizlik gösterdi” dedi. Harker, “Ağustos ayında ihracatta görülen yeni toparlanmanın önümüzdeki aylarda güçleneceğini ve sektörün toparlanma dönemine geçmesine yardımcı olmak için daha kapsamlı hale gelerek yayılacağını umuyoruz” ifadelerini kullandı.