Türkiye’nin normalde bu tür listelerde bulunmaması gerektiğini belirten uzmanlar, gri listedeki ülkelerin genellikle iç savaşlar ve yoksulluk gibi nedenlerle egemenliklerini sağlamakta zorlanan ülkeler olduğunu vurguluyor. Gri listede yer alan ülkelerin genellikle suç, kara para aklama ve terörün finansmanı gibi konularda yetersiz tedbirler aldığına dikkat çekiliyor.
Vergi toplama konusunda zorluk yaşayan ülkelerin de gri listede yer aldığına ilişkin yorumlar yapılsa da konunun asıl odak noktasının suç ve terör finansmanı olduğu belirtiliyor. Türkiye’nin 2021 yılında gri listeye girmesinin ardında ise liderlik ve politik iradenin rol oynadığı ifade ediliyor.
Gri listeden çıkmanın piyasalarda olumlu karşılandığı ve beklenen bir adım olduğu belirtiliyor. Ancak bu durumun büyük bir sürpriz olmadığı ve piyasalarda belirgin bir değişikliğe yol açmadığı ifade ediliyor. Türkiye’ye 31 Mart Yerel Seçimleri’nden bu yana beklenenden fazla para girişi olduğu ancak bundan sonra bu trendin devam etmeyeceği vurgulanıyor.
Yatırımcıların gri listeden çıkmanın ardından Türkiye’ye daha fazla ilgi göstereceği beklentisinin ise gerçekçi olmadığı belirtiliyor. Kurumsal yatırımcıların güvenli limanlar aradığı ve Türkiye’nin henüz bu kriterlere tam olarak uymadığı ifade ediliyor.