Gıda Güvenliği ve Tarımsal Üretimdeki Krizler

featured

Gıda Güvenliğinde Tarımsal Üretimin Önemi

Gıda güvenliğinin temel taşını oluşturan tarımsal üretim, günümüzde birçok yeni krizle başa çıkmak zorunda kalıyor. Bu bağlamda, aşırı sıcak hava koşulları ayçiçeği üretimini de ciddi şekilde olumsuz etkiledi. Türkiye’de yıllık tahmini ayçiçeği üretimi 2-2.5 milyon ton civarındadır. Bu üretimin %65’i Tekirdağ, Edirne, Kırklareli, Konya ve Adana gibi tarımsal açıdan önemli bölgelerde gerçekleştirilmektedir. Ancak bu bölgelerde yaşanan kuraklık nedeniyle rekoltenin 1-1.2 milyon tona düşmesi bekleniyor.

Türkiye Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Baki Remzi Suiçmez, böyle bir gidişatın ayçiçeği yağında ithalatın artmasına sebep olacağına dikkat çekti. Suiçmez, şu bilgileri paylaştı: “2022 yılında Türkiye’nin ayçiçeğinde kendine yeterlilik oranı %51’di. Bu yıl ise Trakya bölgesinde ve Adana’da kuraklık nedeniyle %50 oranında rekolte kaybı bekleniyor. Kuraklığın yanı sıra, fiyat ve destek politikalarının da rekolte kaybına etkisi var. Mazot, gübre, tohum, ilaç ve sulama maliyetlerindeki artış, üreticilerin ayçiçeği ekiminden uzaklaşmasına yol açıyor.”

Adana’da ayçiçeği ekimi yapan çiftçi Barış Kurtalan, “Bu yıl 100 dekar alana ayçiçeği ektim. 350 kilo verim bekliyordum ancak mayıs ve haziran aylarındaki beklenmedik sıcaklık artışı nedeniyle hasadım sadece 215 kilo oldu. Kuraklık, ayçiçeğinde hızlı olgunlaşmaya neden olarak yağ randımanında ortalama %35 düşüşe yol açıyor” şeklinde konuştu. Kurtalan, taleplerini şöyle sıraladı:

  • Çiftçilerin borçları faizsiz bir şekilde ertelenmeli.
  • Devlet, ayçiçeği alımında doğrudan sahaya inip alıcı olmalı.
  • Aksi takdirde, çiftçi her zaman tüccara bağımlı kalacaktır.

Sütte Alarm Zilleri Çalıyor

Geçtiğimiz yıl yetiştiricilerin sürekli uyarılarına rağmen süt alım fiyatlarının baskılanmasının olumsuz etkileri hala devam ediyor. Bu yıl ise süt firmalarının süt almama sorunu gündeme geldi. Tüm Süt, Et ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Derneği Başkanı Sencer Solakoğlu, “Tüketim oranları oldukça düşük. Maliyetler her geçen gün artıyor. Korkarım ki, yine anaç kesimleri gündeme gelecek! Yüksek faiz oranları ve stok durumu sanayi tarafında altından kalkılamayacak bir hal aldı! Acil önlemler alınması şart! Eylül ayında bu kriz kontrolden çıkacak” diye uyardı.

CHP Milletvekili Fethi Gürer ise sanayicilerin fiyat kırma girişimlerinin süt üreticilerini zor durumda bıraktığını belirtti. Gürer, iklim değişikliğinin ve bu durumun süt krizinin ağustos ayında ortaya çıkmasının muhtemel olduğunu ifade etti.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsiniz

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırmayın ve ücretsiz e-posta aboneliğinizi hemen başlatın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Dönüşüm ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin