Gelişmekte Olan Ülkelerin Para Birimlerinde Rekor Artış
Gelişmekte olan ülkelerin para birimi endeksi, ABD Doları’nın zayıflamasıyla birlikte rekor seviyelere ulaştı. Temmuz ayında ABD’de işsizlik oranının son üç yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 4.3’e çıkması, ekonominin resesyona girdiği ya da girmeye yaklaşabileceği konusundaki endişeleri artırdı ve bu durum Dolar’ın daha da zayıflamasına neden oldu. ABD’nin daha gevşek bir para politikası uygulayacağına dair artan beklentiler, gelişmekte olan ülkelerin para birimlerinin Dolar karşısında değer kazanarak MSCI endeksinin rekor seviyelere ulaşmasına katkı sağladı.
Doların, diğer bazı para birimlerinden oluşan sepet kur karşısında yüzde 0.3 değer kaybetmesiyle, MSCI’nın uluslararası gelişmekte olan piyasa para birimi endeksi yüzde 0.6 oranında yükselerek yeni bir rekora imza attı. Ancak bu yükseliş, Türk Lirası (TL) ile birlikte Rus Rublesi ve Arjantin Pezosu’nun olumsuz performansları nedeniyle sınırlı kaldı. Doların zayıf seyrettiği 9 Ağustos ile 19 Ağustos tarihleri arasında, bu üç para birimi dışında kalan 20 gelişmekte olan ülkenin para birimi ise Dolar karşısında değer kazandı.
Rubelin Performansı ve Diğer Para Birimleri
Türk Lirası, Dolar’daki zayıf seyirden faydalanamayıp ‘kaybedenler kulübü’nde yer almaya devam etti. En kötü performansı gösteren para birimi, yüzde 1.39 değer kaybıyla Rus Rublesi oldu. Ukrayna’nın Rus kenti Kursk’a yönelik başlattığı saldırılar sonrasında Ruble, kayıplarını yüzde 4’ün üzerine çıkardı. Rubleyi, yüzde 0.75 kayıpla Arjantin Pezosu ve yüzde 0.74 kayıpla Türk Lirası izledi.
Söz konusu dönemde Dolar karşısında en yüksek değer kazanan para birimi ise yüzde 3.10 artışla Güney Afrika Randı oldu. Dolar karşısında diğer kazanç sağlayan para birimleri ise şöyle sıralandı:
- Polonya Zlotisi: %2.57
- Tayland Bahtı: %2.44
- Endonezya Rupisi: %2.39
- Güney Kore Wonu: %2.31
Doların Cazibesinin Azalması
Doların diğer önemli para birimleri karşısındaki seyrini ölçen Dolar Endeksi (DXY), 9 Ağustos’tan bu yana yüzde 1.15 oranında düşüş gösterdi. DXY, 103 seviyelerinde hızlı bir gerileme yaşarken, dün itibarıyla 101.7 seviyesine kadar düştü. Bank of America analistlerine göre, 2024’ün başlarında Avrupa ve Asya işlem saatlerinde dolara yönelik talep artış gösterse de, bu ay yaşanan küresel piyasa şoku, Avrupa merkezli yatırımcılar arasında duyarlılık değişikliklerine yol açtı. Bu yatırımcılar artık yıl boyunca dolarda toplu olarak net kısa pozisyona geçiş yaptılar.
Analistler, ABD’nin ekonomik verilerinin dünya genelindeki diğer ülkelerle daha uyumlu hale gelmesi ve ABD getirilerindeki düşüşle birlikte yabancı yatırımcılar için Dolar’ın cazibesinin azalmaya başladığını vurguladı.