1. Haberler
  2. Ekonomiden
  3. Gelir İdaresi Başkanlığı’ndan Ücretsiz Elektronik Vergi Hizmetleri Açıklaması

Gelir İdaresi Başkanlığı’ndan Ücretsiz Elektronik Vergi Hizmetleri Açıklaması

featured

Gelir İdaresi Başkanlığı’ndan Açıklama

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), mükelleflerin ve mali müşavirlerin, daha önce olduğu gibi, artık da elektronik platformlar üzerinden vergi kimlik numarası, vergi levhası sorgulama, beyanname gönderme ve “vergi borcu yoktur” yazısı talep etme gibi işlemleri ücretsiz olarak gerçekleştirebileceğini duyurdu. GİB tarafından yapılan açıklamada, katılma payı alınmasına yönelik hazırlanan tebliğ taslağı hakkında bilgiler verildi.

Son günlerde bazı basın yayın organlarında ve sosyal medya platformlarında, Dijital Vergi Dairesi ile e-Devlet uygulaması aracılığıyla ücretsiz olarak yapılabilen mükellefiyet, vergi levhası sorgulama ve doğrulama işlemlerinin ücrete tabi olacağına dair asılsız iddialar ortaya atıldığı belirtildi. Ayrıca, bazı beyannamelerde yer alan gelir tablosu, bilanço ve hesap özeti gibi eklerden ilave ücret alınacağı yönünde de spekülasyonlar yapıldığı kaydedildi. GİB, bu iddiaların tamamının asılsız olduğunu vurgulayarak, mükelleflerin ve mali müşavirlerin, dijital uygulamalar aracılığıyla gerçekleştirdikleri işlemler için herhangi bir ücret ödemeyeceklerini ifade etti.

‘ÜCRETSİZ HİZMET DEVAM EDİYOR’

Açıklamada, Vergi Usul Kanunu ve ilgili mevzuatta, üçüncü kişilerle paylaşılabilecek bilgiler için genel yönetim kapsamındaki kamu idareleri dışındaki kurum ve kuruluşlarla veri paylaşımında bulunulması halinde katılma payı alınabileceği hatırlatıldı. Ancak, gerçek kişilerle bu tür bir veri paylaşımının söz konusu olmadığı belirtildi. GİB’in geliştirdiği Dijital Vergi Dairesi, İnternet ve İnteraktif Vergi Daireleri, Elektronik Beyanname Uygulaması, Defter-Beyan Sistemi gibi uygulamalar üzerinden yapılan işlemlerin tamamen ücretsiz olduğu ve bu durumun devam edeceği ifade edildi.

Mükelleflerin ve mali müşavirlerin, vergi kimlik numarası ve vergi levhası sorgulama, beyanname gönderme, vergi bilgileri sorgulama gibi işlemler için bundan sonra da herhangi bir ücret ödemeyecekleri vurgulandı.

Elektronik Entegrasyonun Önemi

Açıklamada, katılma payı alınmasını öngören düzenlemenin amacının, yalnızca kendi iç işlemleri için yeterli olmayan sorgulama ve doğrulama işlemlerini yapmak isteyen bankalar, finans kuruluşları, elektronik ticaret aracı hizmet sağlayıcıları ile elektrik ve doğal gaz dağıtım şirketleri gibi kurumlarla bilgi paylaşımlarından katılma payı alınmasını sağlamak olduğu belirtildi.

Bu tür kurumların, mükellefiyetleri hakkında çeşitli kontroller yapmaları gerektiği ve bu işlemleri hem kağıt belgelerle hem de elektronik ortamda gerçekleştirebilecekleri aktarıldı. Ancak, bu kontrollerin daha etkin ve hızlı bir şekilde yapılabilmesi için elektronik sistemlerle entegre edilmesi gerektiği vurgulandı.

Kurum Taleplerine Göre Katılma Payı

Ayrıca, GİB’in, bu tür talepler doğrultusunda teknik geliştirmeler yaparak sürekli hizmet verebilir durumda kalmasını temin etmek amacıyla bazı iş süreçlerini devreye alacağı bildirildi. Bu noktada, kurumların kendi taleplerine bağlı olarak hayata geçirilecek elektronik bilgi paylaşımlarından katılma payı alınabileceği belirtildi.

Tebliğ taslağının, mükelleflerin ya da mali müşavirlerin yaptığı işlemlerden ilave ücret alınmadan devam edeceğini, sadece kurumların kendi istekleri doğrultusunda yapılacak bilgi paylaşımına yönelik düzenlemeleri içerdiği ifade edildi. Basın ve sosyal medyada yer alan haberlerin gerçeği yansıtmadığına dikkat çekildi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsiniz

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırmayın ve ücretsiz e-posta aboneliğinizi hemen başlatın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Dönüşüm ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin