Fitch’in Türkiye Kararına Dair Uzmanların Değerlendirmesi: 3 Önemli Nokta

featured

Fitch Ratings’in Türkiye’ye Yönelik Not Artışı ve Gelecek Beklentileri

Uzmanlar, Fitch Ratings’in Türkiye’nin kredi notunu artırmasının ardından, ülkenin iyileşen bir not yörüngesine girdiğini ve diğer uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarından da benzer not artışları beklenebileceğini ifade ediyor. Fitch Ratings, Türkiye’nin kredi notunu “B+”dan “BB-“ye yükseltirken, not görünümünü ise “durağan” olarak belirledi. Bu gelişme, Türkiye’nin ekonomik istikrarı açısından önemli bir dönüm noktası olarak değerlendiriliyor.

Fitch’in açıklamasında, pozitif reel faiz oranlarının, düşük cari hesap açıklarının ve döviz korumalı mevduatların kademeli düşüşünün, dış tamponlardaki iyileşmenin kalıcılığını destekleyeceği vurgulandı. Ayrıca, rezervlerin bu yıl sonunda 158 milyar dolara, 2025 sonunda ise 165 milyar dolara ulaşmasının öngörüldüğü belirtildi.

BİR SONRAKİ NOT ARTIŞI NE ZAMAN OLUR?

AA Finans analisti ve ekonomist Haluk Bürümcekçi, Fitch Ratings’in not artışı ile birlikte Türkiye’nin kendi skalasında “yatırım yapılabilir” not seviyesine ulaşmasına sadece üç kademe kaldığını belirtti. Ancak Bürümcekçi, görünümün durağana çevrilmesinin ve politika geri dönüşü riskinin öne çıkarılmasının bir sonraki not artışında acele edilmeyeceğini ifade etti. Eğer ekonomik göstergeler olumlu seyrederse, 2025 yılındaki ilk değerlendirmede görünümün tekrar pozitif hale gelmesinin mümkün olabileceğini düşündüğünü belirtti.

Bürümcekçi, bu yılın son kredi değerlendirmesinin 1 Kasım’da Standard & Poor’s (S&P) tarafından yapılacağını ve görünüm pozitif olduğu için kredi notunda bir kademe daha artış beklediğini ifade etti.

‘YATIRIM YAPILABİLİR’ SEVİYESİNE 3 KADEME DAHA VAR

İstanbul Topkapı Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Erhan Aslanoğlu da Fitch Ratings’in not artışını beklediklerini ancak kesin bir sonuç alınmasının sürpriz olduğunu belirtti. Yatırım yapılabilir kategoriye ulaşmak için hâlâ üç not artışı gerektiğini vurgulayan Aslanoğlu, son bir yılda Fitch ve diğer kuruluşların Türkiye’nin notunda kaydedilen artışların önemli ilerlemeler olduğunu ifade etti. Aslanoğlu, “Normal koşullarda not indirimi kolay, çıkışı zordur. Türkiye’nin not artırımı hız kazanmış durumda” şeklinde konuştu.

Aslanoğlu, Fitch’in para politikası unsurlarına odaklanan bir değerlendirme sürecinde olduğunu ve bu durumun daha önce de izlendiğini belirtti. Özellikle para politikasındaki sıkılığın, Merkez Bankası’nın rezervlerini artırması ve bu artışın sürekliği açısından not artırımında etkili olduğunu ifade etti. Makroekonomik tahminlere bakıldığında, bir kredi derecelendirme kuruluşunun perspektifinin, ekonomi politika yapıcılarının tahminleriyle yakınsaması ve özelikle enflasyon tahmininin Merkez Bankası’nın tahminlerine yakınsaması olumlu bir gelişme olarak değerlendirildi.

Fitch Ratings, geçen yıl eylülde Türkiye’nin kredi notunu “B” olarak teyit ederken, not görünümünü iki yılın ardından “negatif”ten “durağan”a çevirmişti. Bu yıl mart ayında ise ülkenin kredi notunu “B”den “B+”ya yükseltmiş ve not görünümünü “durağan”dan “pozitif”e çıkarmıştı.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsiniz

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırmayın ve ücretsiz e-posta aboneliğinizi hemen başlatın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Dönüşüm ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin