Fenerbahçe-Kalamış Yat Limanı İçin Yeni Özelleştirme Onayı Alındı

featured

Rekabet Kurulu’ndan Önemli Özelleştirme Kararı

Rekabet Kurulu, bazı devralma ve ortak girişim başvurularını sonuçlandırarak dikkat çekici bir karara imza attı. Rekabet Kurumu’nun resmi internet sitesinde yer alan duyuruya göre, Maliye Hazinesine ait İstanbul’un Kadıköy ilçesinde bulunan Fenerbahçe-Kalamış Yat Limanı’nın işletme hakkının verilmesi yöntemiyle özelleştirilmesi işlemi onaylandı. Temmuz ayında gerçekleştirilen ihalede en yüksek teklifi 505 milyon dolarla Vahit Karaarslan verdi.

2011’DEN BERİ ÖZELLEŞTİRME KAPSAMINDA

Fenerbahçe-Kalamış Yat Limanı, 2011 yılından bu yana özelleştirme kapsamına alınmış durumda. 1985 yılında Kadıköy Belediyesi tarafından inşa edilen marina, 103 bin metrekarelik bir alanda yer alıyor. 1988 yılında faaliyete geçen bu marina, o tarihten itibaren özel bir şirket tarafından işletilmeye başlandı. 1992 yılında ise Milli Emlak Genel Müdürlüğü, Kadıköy Belediyesi’ne 1985 yılında verdiği tahsisi iptal etti. Marina, 2011 yılında özelleştirme süreçlerine dahil edildi. Mahkemelik olan imar planı değişiklikleri ile yat limanının genişletilmesi, otel ve yeni ticari alanların inşa edilmesi için gerekli zemin oluşturuldu. Ancak, marinaya dair 40-50 bin metrekarelik yeni inşaat alanı içeren imar planlarına açılan davaların bir kısmı hâlâ devam ediyor. Son olarak, marina içerisinde Kalamış Yelken Kulübü’ne tahsis edilen 3 bin 100 metrekarelik alan da özelleştirme kapsamına alındı.

Fenerbahçe-Kalamış Yat Limanı, 1291’i denizde ve 220’si karada olmak üzere toplamda 1511 yat bağlama kapasitesine sahip olup, Türkiye’nin ikinci, İstanbul’un ise en büyük yat limanı olma özelliğini taşıyor. Bu liman, İstanbul’daki toplam kapasitenin yüzde 23,8’ini, Türkiye genelindeki kapasitenin ise yüzde 6’sını temsil ediyor.

KADIKÖY BELEDİYESİ’NDEN İHALEYE TALEP

Eski Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı, bu bölgeye kimsenin “çökmemesi” adına Kadıköy Belediyesi olarak talip olduklarını belirtmişti. Bir kamu kurumu olarak marinanın işletmesinin kendilerine verilmesi için Özelleştirme İdaresi’ne yaptıkları başvurudan olumlu sonuç alamayan Kadıköy Belediyesi, ihale sürecine katılma kararı aldı; fakat sonrasında belediyenin ihale dışı bırakıldığı öğrenildi. Fenerbahçe-Kalamış Dayanışması ve CHP Kadıköy İlçe Başkanlığı, alınan özelleştirme kararının iptal edilmesi için çeşitli girişimlerde bulundu. Kadıköylüler, “Kalamış halkındır, satılamaz” diyerek çeşitli eylemler düzenlediler.

KOÇ HOLDİNG İLE İLGİLİ ONAY VE İPTAL SÜRECI

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, 12 Kasım 2021 tarihinde Fenerbahçe Kalamış Yat Limanı’nın 40 yıl süreli işletme hakkının 2,53 milyar lira bedelle Koç Holding’in bağlı ortaklığı olan Tek-Art Kalamış ve Fenerbahçe Marmara Turizm Tesisleri A.Ş.’ye devrine onay vermiş, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan da bu kararı onaylamıştı. Ancak, daha sonra 19 Ocak 2022 tarihli Cumhurbaşkanı kararıyla bu onay iptal edildi. Erdoğan, 2013 yılında Türkiye’nin en büyük ikinci özelleştirmesi olarak kayıtlara geçen köprü ve otoyol ihalesini de iptal etmişti. Koç, Ülker ve Malezyalı UEM Group’tan oluşan konsorsiyum tarafından kazanılan ihale, 8 otoyol, 2 köprü, bağlantı yolları ve bunlar üzerindeki hizmet tesisleri, bakım ve işletme tesisleri, ücret toplama merkezleri ve diğer mal ve hizmet üretim birimlerinin tek paket halinde, fiili teslim tarihinden itibaren 25 yıl süreyle işletme hakkını kapsamaktaydı.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsiniz

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırmayın ve ücretsiz e-posta aboneliğinizi hemen başlatın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Dönüşüm ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin