TÜİK Davasında Sürpriz Gelişme: Birol Aydemir Tanıklık Yapacak
Milyonlarca emekli ve çalışanı doğrudan etkileyen Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) davasında beklenmedik bir gelişme yaşandı. 2011-2016 yılları arasında TÜİK başkanlığı yapan ve kendisini ‘son bağımsız başkan’ olarak tanımlayan Birol Aydemir, TÜİK’in enflasyon verilerinin gerçeği yansıtmadığını ifade etmek üzere mahkemeye karşı tanıklık yapacak. Yargıtay Onursal Üyesi Seyfettin Çilesiz’in avukatı Ali Erdem Gündoğan, devam eden TÜİK davasında Aydemir’in tanıklığının kabul edilmesi ve davanın ‘duruşmalı’ olarak yürütülmesi için 6. İdare Mahkemesi’ne resmi başvuruda bulundu.
Fiyatların Belirlenme Süreci Üzerine Açıklamalar
Başvuru dilekçesinde, Aydemir’in daha önce medyaya yansıyan şu beyanları da yer aldı: “TÜİK, fiyatları 81 ili temsil eden 26 bölge bazında topluyor. Ancak 2022 yılında hem bölgesel fiyatlar hem de ortalama fiyatlar kaldırıldı. Örneğin, bir ceketin fiyatı bir bölgede bin lira, diğer bir bölgede bin 200 lira, başka bir bölgede 900 lira, bir başka bölgede ise 800 lira olarak kaydedildi. Bu durum gayet normal. Zaten bu nedenle her yerden fiyat toplanıyor. En düşük fiyat 800 lira ise, bütün bölgelere ‘800 lira gireceksiniz’ talimatı veriliyor. Bu durumu reddeden sekiz bölge müdürü, iki yıl önce bir gecede değiştirildi.”
Aydemir, TÜİK’in fiyat toplayan ekiplerinin marketlere gitmeden önce fiyatların düşürüldüğü ve daha sonra yükseltildiği yönünde iddiaların bulunduğunu dilekçesinde şu şekilde aktardı: “Geçmiş Bakan döneminde bunların yaşandığına dair bilgiler var. Ancak ben şahsen şahit olmadığım için ‘kesin vardır’ demiyorum. Ama bana ulaşan bilgiler ve izlenimlerim bu yönde. ‘Talimat veriliyor. Marketlere telefon ediliyor. O marketlerde fiyatlar düşürülüyor, ona göre işlem yapılıyor.’ Bu iddialar sıkça dile getirildi. Yapılmış olabilir mi? Olabilir.”
Avukat Ali Erdem Gündoğan, Birol Aydemir’in tanıklığının mahkemede kabul edilmesi için resmi başvuruda bulundu.
Mayıs 2022 Sonrası Farklar Açılıyor
Dilekçede, Mayıs 2022 sonrası TÜİK verileri ile İTO (İstanbul Ticaret Odası) verileri arasındaki farkların açılmaya başladığına dikkat çekildi. Aydemir’in ifadesinde şu ifadeler yer aldı: “Benim ‘TÜİK’in verileri doğru değil, düşük gösteriliyor’ tezimin en büyük gerekçeleri, bireysel hatalar dışında, sistematik olarak İTO ile olan farklılıklardır. İTO ve TÜİK’in verileri 10 yıl boyunca paralel gidiyordu. Aradaki sapma bir veya iki puanla sınırlıydı. Ancak Mayıs 2022’de durum değişti ve farklar açılmaya başladı. Bir dönem İTO ve TÜİK arasındaki fark 20-25 puana kadar çıktı. Bu durum, madde fiyatlarının açıklanmasının durduğu Mayıs 2022’ye denk geliyor.”
Davaya Katılım Artıyor
Avukat Ali Erdem Gündoğan, Birol Aydemir’in iddialarının davada dile getirilen konularla birebir örtüştüğünü belirtti. Aydemir’in duruşmada yapacağı açıklamaların davanın seyrini etkileyen kritik öneme sahip olduğunu vurgulayan Gündoğan, “Davaya emekli dernekleri ve sendikalar da katılacak,” dedi.