Enflasyon Azalsa Bile Vatandaşın Alım Gücü Hala Tehlikede

featured

TÜİK Ağustos Ayı Enflasyon Rakamlarını Açıkladı

TÜİK, 2024 yılı Ağustos ayı enflasyon verilerini kamuoyuyla paylaştı. Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), 2003=100 temel yıllı endeksine göre, Ağustos 2024’te bir önceki aya göre %2,47, bir önceki yılın Aralık ayına göre %31,94, bir önceki yılın aynı ayına göre %51,97 ve on iki aylık ortalamalara göre de %64,91 oranında bir artış göstermiştir.

Ekonomistlerin Ağustos ayı için yaptıkları tahminler, Reuters ve AA Finans anketlerinde aylık %2,64, yıllık %52,2 seviyesinde gerçekleşmişti. Ancak, TÜİK’in açıkladığı veriler, bu beklentilerin biraz altında kalmış durumda. Temmuz ayında enflasyon, aylık %1,64 ve yıllık %61,78 olarak belirlenmişti. Ağustos ayında tüketici enflasyonu, baz etkisiyle belirgin bir düşüş sergilemiştir.

İstanbul Ticaret Odası (İTO) tarafından yapılan hesaplamalara göre, Ağustos ayında aylık enflasyon %1,73, yıllık enflasyon ise %61,57 olarak belirlenmiştir. Öte yandan, ENAG verilerine göre, Ağustos ayında enflasyon aylık %3,47, yıllık bazda ise %90,35 artış göstermiştir.

‘Vatandaşın Alım Gücü Düşmeye Devam Edecek’

SÖZCÜ TV’de enflasyon verilerini değerlendiren Ekonomi ve Finans Danışmanı Emre Şirin, “Enflasyon, baz etkisiyle değil de gerçekten bir düşüş trendine girmiş olsa bile, geriye dönük 2-2,5 yıl içerisinde yanlış açıklanan enflasyon rakamları nedeniyle yaşanan birikimli kayıplar telafi edilmediği ve şeffaf veri açıklanmaya devam edilmediği sürece, enflasyon düşse bile vatandaşın alım gücü düşmeye devam edecektir” dedi.

TÜİK verilerine göre, enflasyon ana gruplar arasında en yüksek artışı %120,81 ile eğitim alanında yaşadı. Vergi Uzmanı Ozan Bingöl, kırtasiye ürünlerine %10 KDV vergisi uygulandığını ifade ederken, Emre Şirin, “Eğer halka biraz destek vermek istiyorsanız, zorunlu ihtiyaçlardaki KDV’yi sıfırlamanız gerekiyor” şeklinde görüş bildirdi.

Bingöl, enflasyon verilerini değerlendirirken, “Tüketim eğilimlerine baktığımızda, asgari ücret veya buna yakın bir gelir elde eden bireyler, gelirlerinin büyük bir kısmını kiraya, kalan kısmını ise temel gıda ürünlerine ve kısmen eğitim masraflarına harcıyorlar” dedi. Ayrıca, “Ölçülen enflasyon bu olabilir ama hissedilen enflasyonun ne olduğunu da göz önünde bulundurmalıyız. Dar gelirli vatandaşlar bu enflasyonu iliklerine kadar hissediyor. Çünkü gelirleri artmıyor, ama ödedikleri vergiler ise artıyor” diye ekledi.

Vergi Uzmanı Bingöl, 3 Kasım’da açıklanacak Ekim enflasyonu ile birlikte belirginleşecek olan yeniden değerleme oranına da dikkat çekerek, “Eylül ve Ekim aylarında Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) %2 gelse bile, 2025 yılı vergi, harç ve cezalardaki muhtemel artış %44,5-45 civarında olacaktır” şeklinde uyarıda bulundu.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsiniz

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırmayın ve ücretsiz e-posta aboneliğinizi hemen başlatın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Dönüşüm ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin