Türkiye’de haneler ve küçük işletmeler, elektrik tüketiminde sübvansiyonlu tarifeden faydalanmaktadır. Geçen yıl, Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği (Elder) Başkanı Barış Eldeniz’in açıklamasına göre, hükümetin elektrik sübvansiyon harcaması 120 milyar lirayı aşmıştır.
Sürdürülebilir Enerji Piyasası İçin Gereklilikler
Elder Başkanı Barış Eldeniz, elektrik tüketiminde sübvansiyon yerine piyasadaki fiyatları yansıtan bir modelin benimsenmesi gerektiğini belirtmiştir. Fiyatların sabit kalmasının sübvansiyon ihtiyacını artırdığını vurgulayan Eldeniz, “Gerçek maliyetlere yaklaşacak fiyatlarla sürdürülebilir bir enerji piyasasına geçiş yapmalıyız” demiştir.
Elektrik Tüketiminde Sübvansiyon Oranları
Türkiye’de faturalanan elektrik tüketimi bu yıl itibarıyla 260 milyar kw/s seviyesindedir. Bu tüketimin yaklaşık yarısı, yani 120 milyar kw/s’lik kısmı sübvansiyonlu tarifelerden karşılanmaktadır. Konutların tüketimindeki pay ise 60 milyar kw/s civarındadır.
Fiyat Politikaları ve Sübvansiyon İhtiyacı
Eldeniz’in verdiği bilgiye göre, Türkiye’de elektrik fiyatları son 26 aydır değişmemiştir. Bu durumun sürdürülemez olduğunu belirten Eldeniz, devletin sübvansiyon ihtiyacının 5.7 milyar dolar seviyesine ulaşabileceğini öngörmektedir. Gerçek maliyetlere dayalı fiyat politikalarına geçilmesi gerektiğini vurgulamıştır.
Elektrik Fiyatlarındaki Değişimler
Reuters’ın derlediği bilgilere göre, Türkiye’de elektrik tarifelerine Ocak 2022’de önemli bir zam yapılmıştır. Ancak 2022 yılının ilerleyen dönemlerinde bu artışlar büyük ölçüde geri alınmıştır. Tüketici fiyatlarındaki artış yüzde 195 seviyesinde olurken, konutlara satılan elektriğin fiyatı sadece yüzde 10 artmıştır.