Ekonomi: Toplumun En Önemli Sorunu

featured

Enflasyonla Mücadele ve Ekonomik Tedbirler

Enflasyonla mücadele kapsamında alınan ekonomik tedbirler, vatandaşların borç yükünü ve geçim sıkıntısını artırmaya devam ediyor. Çoğu vatandaş, artan işsizlik ve enflasyon sorunlarının derinleşerek devam edeceğine inanıyor. Dünya genelinde en büyük endişe kaynağı olan suç oranları yüzde 31 iken, Türkiye’de bu oran enflasyonla birlikte yüzde 52 olarak kayıtlara geçiyor. Toplumun yüzde 82’si ekonominin en büyük sorun olduğuna işaret ederken, göçmen sorununu ise sadece yüzde 5 oranında bir endişe kaynağı olarak değerlendiriyor.

Halkın yalnızca yüzde 4’ü Türkiye’nin genel durumundan memnun olduğunu ifade ederken, ekonomide bu oran daha da düşük, yalnızca yüzde 3 seviyesinde. Bu durum, toplumun genel memnuniyetinin ne kadar düşük olduğunu gözler önüne seriyor.

İşsizlikte 14 Ayın Zirvesi

Ipsos araştırma şirketi tarafından gerçekleştirilen ve vatandaşların ekonominin mevcut durumunu değerlendirdiği eylül ayı sonuçları, özellikle işsizlik gibi ekonomi politikalarının toplum üzerindeki etkilerini net bir şekilde ortaya koyuyor. Alınan tüm tedbirlere ve yapılan güven açıklamalarına rağmen, toplumun ekonomik beklentilerinde herhangi bir iyileşme yaşanmamış durumda. Araştırma sonuçlarına göre, toplumun yüzde 55’i ekonomik gidişatın daha kötüye gideceğini düşünürken, her 10 kişiden 3’ü mevcut durumun devam edeceğini ifade ediyor. Daha iyi bir gelecek bekleyenlerin oranı ise Nisan 2024’ten bu yana ciddi bir düşüş göstererek, eylül ayında sadece yüzde 5 olarak kaydedildi.

Döviz kurunun artacağını düşünenlerin oranı yüzde 66 iken, düşüş bekleyenlerin oranı yalnızca yüzde 14 olarak kalıyor. Ayrıca, işsizlikte daha büyük bir artış bekleyenlerin oranı ise yüzde 71 olarak tespit edildi. Bu oran, Ocak 2023’ten bu yana ölçülen en yüksek seviye olarak dikkat çekiyor.

Vatandaş Enflasyonda Düşüş Hissetmiyor

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), enflasyonun hızında her ay yavaşlama yaşandığını bildirse de toplum, hissettiği enflasyon ve endişelerin daha yüksek seviyelerde olduğunu ifade ediyor. TÜİK, eylül ayında resmi enflasyonu yüzde 49.38 olarak açıklarken, yaklaşık 10 kişiden 7’si enflasyonu yüzde 52’den daha yüksek hissettiğini belirtiyor. Enflasyonun yüzde 52’den düşük olduğunu düşünenlerin oranı ise yalnızca yüzde 5. Eylül ayında toplumun yüzde 72’si enflasyonun daha da artacağına inanıyor. Yüzde 11 enflasyon oranında düşüş bekleyenler olduğu gibi, yüzde 17’si de mevcut seviyede kalmasını öngörüyor.

Alım Gücü ve Gelirler de Azalıyor

Ekonomik krizin etkilerini derinden hissetmeye devam eden vatandaş, durmaksızın artan zamlarla birlikte alım gücünde önemli bir zayıflama yaşıyor. Toplumun yüzde 66’sı alım gücünde bir azalma yaşadığını belirtirken, artış hissedenlerin oranı sadece yüzde 4 seviyesinde. Ayrıca, toplumun yüzde 47’si gelirlerinde bir azalma olduğunu ifade ediyor. Hane gelirini artıranların oranı ise yalnızca yüzde 9 ile son 14 ayın en düşük seviyesine gerilemiş durumda.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsiniz

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırmayın ve ücretsiz e-posta aboneliğinizi hemen başlatın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Dönüşüm ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin