Ekonomi Koordinasyon Kurulu Toplantısı
Ekonomi Koordinasyon Kurulu, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın başkanlığında, Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda önemli bir toplantı gerçekleştirdi. Bu önemli toplantıya, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Ticaret Bakanı Ömer Bolat, AKP Grup Başkanı Abdullah Güler, Genel Başkan Yardımcısı Nihat Zeybekci, Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı İbrahim Şenel ile ilgili kurum ve kuruluşların temsilcileri katıldı.
Toplantı sonrası yapılan yazılı açıklamada, ekonominin yol haritası olarak belirlenen 12. Kalkınma Planı ile Orta Vadeli Program (OVP) çerçevesinde belirlenen eylemlerin etkin bir koordinasyonla kararlılıkla uygulandığı ve bu uygulamaların olumlu sonuçlar vermeye devam edeceği vurgulandı. Özellikle, programın temel hedefi olan enflasyonun kalıcı bir şekilde düşürülmesine yönelik uygulanan politikalar sayesinde geçiş sürecinin başarıyla tamamlandığı ve Haziran ayı itibarıyla dezenflasyon sürecinin başladığı belirtildi.
Ayrıca, cari işlemler açığının önemli ölçüde azaldığına ve rezervlerin artmaya devam ettiğine dikkat çekildi. Açıklamada, “Azalan risk primimiz sayesinde ülkemizin dış finansmana erişimi artarken, finansman maliyetleri de düşmektedir. Dış kaynak girişinin güçlenmesi ve Türk lirasına olan ilginin artması, finansal istikrarı sağlamlaştırmakta ve dezenflasyon sürecimize olumlu katkılar sunmaktadır. Programımızın oluşturduğu güven ortamı neticesinde uluslararası kredi derecelendirme kuruluşları not artırımına devam etmektedir” ifadeleri kullanıldı.
Yeni Vergi Paketinden Beklentiler
Kurul, Türkiye’nin gri listeden çıkarılmasının, yatırım ortamının iyileştirilmesi açısından olumlu bir gelişme olduğunu da vurguladı. Son dönemde uygulamaya konulan kamuda tasarruf ve verimliliği artırmaya yönelik tedbirlerin yanı sıra, kayıt dışılığı azaltmaya ve vergide adaleti güçlendirmeye yönelik yeni vergi paketinin mali disiplinin daha da iyileşmesini sağlayacağı ifade edildi. Açıklamada, “Programımızın nihai amacı, sürdürülebilir ve kapsayıcı büyümeye ulaşmak, fiyat istikrarının sağlanması ile kalıcı refah artışını temin etmektir. Bu süreçte, gençler ve kadınlar başta olmak üzere toplumumuzun her kesimini kapsayan kalkınma odaklı politikalarımızla istihdam sağlamaya devam edeceğiz” denildi.
Reform Gündemi Gözden Geçirilecek
Bugünkü toplantıda ele alınan temel hususlara ilişkin açıklamada, “2024-2026 dönemini kapsayan OVP’de öngörülen yapısal reformlarda gelinen aşama ile 2025-2027 dönemini kapsayan OVP’nin hazırlık süreci değerlendirildi. Eylül ayında yayımlamayı planladığımız OVP ile temel politika önceliklerimiz korunacak, makroekonomik göstergeler ve yapısal reform gündemimiz son gelişmeler çerçevesinde katılımcı bir yaklaşımla gözden geçirilecektir” denildi.
İklim değişikliğinin etkileri de göz önünde bulundurularak tarımsal üretimde sürdürülebilirliğin sağlanması amacıyla, sulama tesislerinin enerji ihtiyacının, içme suyu amacı taşımayan baraj ve göletlerin rezervuarlarında kurulacak güneş enerjisi santrallerinden karşılanmasına yönelik çalışmalar ele alındı ve bu kapsamda önümüzdeki dönemde ihtiyaç duyulan yatırımlar istişare edildi. Ayrıca, eğitim-istihdam-üretim ilişkisinin güçlendirilmesi ve işgücü piyasasının ihtiyaç duyduğu nitelikli istihdamın tespiti ve sağlanması amacıyla oluşturulan İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulları da değerlendirildi ve Kurul’un işlevselliğinin artırılmasına yönelik yürütülen çalışmalar gözden geçirildi.