Emlak İlanlarında Yeni Dönem: Yetki Doğrulama Uygulaması
İlan platformları tarafından hayata geçirilen yetki doğrulama uygulaması, bugünden itibaren devreye girmiştir. Bu uygulama, 1 Ocak 2025 tarihinden itibaren tamamen yürürlüğe girecek ve bu tarihten sonra yetki doğrulaması yapılmadan emlak portallarında ilan verilmesi mümkün olmayacaktır. Emlak sektöründeki verilere göre, şu anda Bakanlık’tan yetki belgesi almış yaklaşık 70 bin emlakçı bulunmaktadır. Ayrıca, 20 bin emlak ofisi de yetki belgesi almak için başvuru yapmıştır. Yıl sonuna kadar yetki belgesi almış emlakçı sayısının 90 bin civarına ulaşması beklenmektedir. Bu düzenlemenin denetimi, Ticaret Bakanlığı tarafından gerçekleştirilecektir.
Yeni Düzenlemenin Getirdikleri
İşte emlak düzenlemesinin detayları:
Doğrulanmış İlan Nedir, Hangi Amaçla Uygulanacak?
Vatandaşlar, e-Devlet üzerinden kendi gayrimenkullerini seçerek, açılan pencereden emlakçısını yetkilendirecekler. Emlakçılar, aldıkları yetki ile emlak portallarına ilan girebilecekler. Bu ilanlar, “doğrulanmış ilan” olarak yayımlanacak. Yeni uygulama ile birlikte, gayrimenkul ilanı verilmesi süreci resmi bir hal alacak. Bu düzenlemenin amacı, tüketici mağduriyetlerini engellemek ve sahte ilanlar yoluyla vatandaşların karşılaştığı fiyat manipülasyonlarının önüne geçmektir. Ayrıca, yetki belgesi olmayan emlakçıların ilan vermeleri engellenerek kayıt dışı emlakçılıkla da mücadele edilecektir.
Aynı Taşınmaza İlişkin Kaç Emlakçı Yetkilendirilebilecek?
Aynı taşınmaza ilişkin birden fazla emlak işletmesinin yetkilendirilmesi mümkün olacaktır. İlan platformlarında, aynı taşınmaza ait başka ilanlar bulunduğunda, diğer ilanlara ait fiyat bilgilerini içeren kısa yollara veya linklere yer verilecektir.
Kiralık Taşınmaz İlanlarının Da Doğrulanması Zorunlu Olacak mı?
Emlak İlanları Doğrulama Sistemi (EİDS) yetki doğrulama uygulaması, hem satılık hem de kiralık taşınmaz ilanları için zorunlu olacaktır. Ancak günlük kiralık taşınmazlar, henüz kat irtifakı tesis edilmemiş konut projeleri, Toplu Konut İdaresi Başkanlığı ve Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı konut projeleri ile gecekondu vasfındaki taşınmazlar gibi tapusu bulunmayan taşınmazlar bu uygulamaya dahil edilmeyecektir. Tapusu olmayan taşınmazlara ilişkin ilanlar platformlarda yer alabilecek, ancak bu ilanlarda taşınmazın tapu kaydının olmadığına dair bir işaretleme yapılacaktır.
Vatandaşlar, Emlakçı Yetkilendirmeden Kendi İlanlarını Emlak Portalları Üzerinden Yayınlayabilecek mi?
Kişiler, kendileri ve birinci derece akrabaları, eşleri, anneleri, babaları ve çocuklarının üzerine olan emlaklarla ilgili ilanı doğrulanmış olarak yayınlayabileceklerdir.
Yetkilendirme Sonrasında, Verilen Yetkinin İptali Mümkün Olacak mı?
E-Devlet yetkilendirme ekranında, taşınmaz sahibi tarafından verilen yetkinin iptali mümkün olacaktır. Ancak yetkilendirmenin iptali durumunda ilan otomatik olarak yayından kalkmayacaktır.
Yetkilendirilmiş Emlakçının, Konut Üzerindeki Yetki Süresi Ne Kadar Olacak?
Yetkilendirme ekranında taşınmaz sahibince yapılacak yetkilendirme süresi asgari 3 ay olacaktır. Taşınmaz sahibi, bu süreyi aynı ekrandan uzatabilecektir.
Doğrulanmış İlan, Otomotiv Sektöründe de Geçerli Olacak mı?
Düzenleme ilk etapta emlak sektöründeki ilanlarda uygulanacaktır. Ancak ilerleyen dönemlerde otomotiv satışlarında da doğrulanmış ilan düzenlemesine geçilmesi planlanmaktadır.