Suç işlemek amacıyla örgüt kurma, yönetme, suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama ve Futbol ve Diğer Spor Müsabakalarında Bahis ve Şans Oyunları Düzenlenmesi Hakkında Kanun’a muhalefet suçlarından dolayı tutuklu bulunan Dilan Polat, sonunda tahliye edildi. Dilan Polat’ın tahliyesi sonrasında Sözcü TV’de konuşan Vergi Uzmanı Ozan Bingöl, konuyla ilgili önemli değerlendirmelerde bulundu.
Bingöl, MASAK tarafından hazırlanan 909 sayfalık raporda aklama eyleminden çok, meşru yoldan elde edilen gelirlerin gizlenmesi yönünde bir işlemin bulunduğuna dikkat çekerek, “Kafasında dolarla gezen hanımefendi mi gizlemiş acaba? Böyle bir gizleme durumu söz konusu olabilir mi?” şeklinde ifadelerde bulundu. Bu tür davaların kamuya mal olduğunu vurgulayan Bingöl, adaletin sağlanmasında hassasiyetin önemine vurgu yaptı. “Eğer vatandaşın adalete ve hukuka olan inancı zayıflarsa, devlete olan aidiyeti ve güveni de azalır. Bu durum çok daha tehlikeli sonuçlar doğurabilir.” dedi.
65 Milyar Dolar Aklanma İhtiyacı
Bingöl, Türkiye’de aklanmaya ihtiyaç duyan kara para miktarının 65 milyar dolara kadar ulaştığını belirterek, “Kara para konusunda mesele sadece Dilan Polat ile sınırlı değil. Bu, sistemsel bir sorun. Cezasızlık durumu, suçluları cesaretlendirir. 2023 yılında Türkiye’de aklanmaya ihtiyaç duyulan kara para miktarı 25 milyar dolardan 60 milyar dolara kadar çıkmaktadır. Yani, neredeyse 50-60 milyar dolarlık bir organizasyondan bahsediyoruz.” şeklinde konuştu.
Bingöl, MASAK’ın yeterli uzman personelinin bulunmamasına da dikkat çekti. “2023 yılı MASAK faaliyet raporunda 601 bin 555 şüpheli işlem bildiriminden sadece 16’sı için dosya açılmış. MASAK’ta 2019 yılına kadar sadece iki tane bilgi işlem personeli vardı. 2019’dan sonra bilgi işlem personeli yok. Böyle bir durum söz konusu olabilir mi? Kara parayla mücadele etmenin nasıl bir anlamı var?” ifadelerini kullandı.