Toplantı ve Açıklamalar
Paketi Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ile Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek açıkladı. Toplantı Cumhurbaşkanlığı’nda yapıldı. Yılmaz, depremin maliyetinin 104 milyar doları bulduğunu belirtti. Bütçeden 2023 yılında 950 milyar TL çıktığını, bu yıl için depreme ayrılan kaynağın 1 trilyon 28 milyar lira olduğunu ifade etti.
Düzenlemeler ve Yasal Süreç
Yılmaz’ın açıklamasına göre, paketin yasa gerektirmeyen düzenlemeleri genelge ile yapılacak. Geriye kalanlar için ise Meclis’te yasal düzenleme gerçekleştirilecek.
Enflasyonla Mücadele ve Öncelikler
Yılmaz ve Şimşek, paketin enflasyonla mücadele kapsamında düzenlendiğini vurguladı. Şimşek, önceliklerinin “hayat pahalılığını” sorun olmaktan çıkarmak olduğunu belirtti.
Tasarruf ve Düzenlemeler
Paketin ayrıntılarını Şimşek açıkladı. Kamuya taşıt alımı ve kiralanması 3 yıl süreyle durdurulacak. Kamuya ait yerlerde toplantılar yapılacak ve hizmetler kamu tesislerinde sunulacak. Kamudaki lojmanların kira bedellerinde artışa gidilecek.