Karadeniz bölgesinden geçen yılın Haziran ayında yapılan deniz salyangozu ihracatından 4 milyon 742 bin 541 dolar döviz girdisi sağlanırken, bu yılın aynı döneminde bu miktar 5 milyon 69 bin 390 dolara yükseldi. Deniz salyangozu genellikle Çin Halk Cumhuriyeti, Güney Kore, Japonya, Tayvan ve bazı Avrupa ülkelerine ihraç ediliyor.
Dalış Yapılarak Toplanıyor
Deniz salyangozu avında, deniz tabanını tarayan algarina yasak olduğundan dalış yaparak toplanmaktadır. Deniz salyangozunun genellikle kaya diplerinde ve kum ile kayanın birleştiği yerlerde bulunduğu belirtilmektedir.
Günlük Ortalama 600-700 Kilogram Toplanıyor
Trabzon’da salyangoz avı yapan balıkçı Erkan Acuner, İstanbul’dan İğneada’ya kadar Türkiye’nin farklı denizlerinde dalış yapılarak toplandığını ifade etmektedir. Acuner, Trabzon’da 25 teknenin salyangoz avı yaptığını ve günlük ortalama 600-700 kilogram salyangoz toplandığını belirtmektedir.
Salyangoz Türkiye’de Tüketilmiyor
Salyangozun Türkiye’de tüketilmediğini ve genellikle kabuğunun kozmetik sanayinde, içinin ise konserve olarak ihraç edildiğini vurgulamaktadır. Salyangoz avının ekonomik olarak tatmin edici olduğunu ancak az avlanma durumunda tatmin edici seviyede olmadığını dile getirmektedir.
“Salyangoz avcılığı Ege’ye göre daha rahat, çünkü sular daha sığ. Derin olmayan yerlere daldığımız için biraz daha rahatız, batıya gittikçe derinlik artıyor.”