Çin ve Türkiye Arasındaki Ticari İlişkilerde Yeni Gelişmeler

featured

Çin’in Türkiye ile Ticari İlişkileri Gelişiyor

Batı ülkeleriyle ekonomik ve ticari anlamda yaşadığı zorlukların ardından, Çin, Türkiye’deki pazar çeşitliliğini artırma ve bu pazarlardaki etkinliğini geliştirme stratejisi doğrultusunda ticari ilişkilerini bir üst seviyeye taşımaya devam ediyor. Bu kapsamda, BYD ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı arasında yapılan anlaşma sonucunda, şirketin Türkiye’de yaklaşık 1 milyar dolar yatırımla yıllık 150 bin araç kapasiteli bir üretim tesisi ve mobilite AR-GE merkezi kurması öngörülüyor.

Elektrikli araç satışlarında dünya çapında yılda yaklaşık 3 milyon otomobil üretimiyle zirvede yer alan BYD’nin, Türkiye’nin gelişen teknoloji ekosistemi, güçlü tedarikçi ağı, stratejik konumu ve nitelikli iş gücü gibi eşsiz avantajlarından faydalanarak yeni üretim tesisine yaptığı yatırımın, markanın yerel üretim yeteneklerini ve lojistik verimliliğini artırması bekleniyor. Bu yatırım, bölgede yeni enerji araçlarına yönelik artan talep ile birlikte Avrupa’daki tüketicilere de ulaşma hedefini destekleyecek.

Çin’in Türkiye pazarına olan ilgisi devam ederken, Türk ürünlerine olan talep de artış göstermekte. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, Türkiye’nin Çin’e ihracatı, temmuz ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 51 artarak 312,9 milyon dolara ulaştı. Böylece Çin, Türkiye’nin en fazla ihracat yaptığı 16. ülke konumuna geldi. Ülkeye dış satım, haziran ayına göre yüzde 37,5 artış kaydetti. Ocak-temmuz döneminde, Çin’e yapılan dış satım, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 11,6 artarak 1,8 milyar dolara yükseldi.

MADENCİLİK ÜRÜNLERİ ÖNE ÇIKTI

Temmuz ayında, Çin’e en fazla ihracat 187,6 milyon dolarla madencilik sektöründe gerçekleşti. Bu sektörü, 63,9 milyon dolarla kimyevi maddeler ve mamulleri, 9,6 milyon dolarla demir ve demir dışı metaller, 8,2 milyon dolarla tekstil ve ham maddeleri, 6,5 milyon dolarla elektrik ve elektronik ürünleri izledi. Madencilik ürünleri, ocak-temmuz döneminde de Çin’e yapılan dış satımda önemli bir yer tuttu. Bu sektör, bu dönemde 992,2 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi.

Ocak-temmuz döneminde, Çin’e aşağıdaki ürün gruplarından dış satım yapıldı:

  • Kimyevi maddeler ve mamulleri: 312,2 milyon dolar
  • Demir ve demir dışı metaller: 93,3 milyon dolar
  • Tekstil ve ham maddeleri: 73,6 milyon dolar
  • Fındık ve mamulleri: 51,5 milyon dolar

EN FAZLA İHRACAT ANKARA’DAN

Temmuz ayında, Çin’e en fazla ihracatı 111,8 milyon dolarla Ankaralı şirketler gerçekleştirdi. Ankara’yı, 77,8 milyon dolarla İstanbul, 33 milyon dolarla Kastamonu, 12,2 milyon dolarla İzmir ve 9,8 milyon dolarla Konya takip etti.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsiniz

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırmayın ve ücretsiz e-posta aboneliğinizi hemen başlatın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Dönüşüm ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin