Çin, AB’yi DTÖ’ye Şikayet Etti
Çin, Avrupa Birliği’nin (AB) ithal elektrikli araçlara uyguladığı ek gümrük tarifelerini Dünya Ticaret Örgütü’ne (DTÖ) şikayet etti. Çin Ticaret Bakanlığı’nın resmi açıklamasında, AB’nin 2022 yılında başlattığı sübvansiyon soruşturmasının ardından, Çinli üreticilere yönelik getirilen ek gümrük tarifeleri konusunda anlaşmazlık yaşandığı vurgulandı. Bu durumun kabul edilemez olduğu ifade edilerek, Pekin yönetiminin, Çinli şirketlerin meşru haklarını ve çıkarlarını korumak adına gerekli tüm tedbirleri alacağı belirtildi.
Açıklamada, Çin’in DTÖ’nün ihtilaf çözüm mekanizmasına başvurduğu kaydedilirken, anlaşmazlıkların diyalog yoluyla çözülmesi gerektiği ifade edildi. Ayrıca, AB ile yeni müzakerelerin sürdüğü ve iki tarafın da ticari sürtüşmelere yol açmayacak bir çözüme ulaşması için işbirliği yapması gerektiği vurgulandı. “Umarız Avrupa tarafı, Çin ile yapıcı bir tarzda işbirliği gerçekleştirir ve her iki tarafın da kabul edeceği çözüm yollarına ulaşabiliriz” denildi.
AB’nin Getirdiği 5 Yıllık Ek Vergi
AB Komisyonu, kısa süre önce yaptığı bir açıklamada, Çin’de üretilen elektrikli otomobillere yönelik sübvansiyon soruşturmasının tamamlandığını duyurdu. Bu çerçevede, AB ülkelerine yapılan elektrikli otomobil ithalatına 5 yıllığına ek gümrük vergileri getirildiği bildirildi. Bu düzenleme, bugün AB Resmi Gazetesi’nde yayımlanarak yarından itibaren yürürlüğe girecek.
Yeni vergi düzenlemesi ile birlikte, ABD merkezli elektrikli araç üreticisi Tesla’nın Çin’de üretilen modellerine %7,8, Çinli otomobil üreticisi BYD’ye %17, Geely’ye %18,8, soruşturma sürecinde işbirliği yapan diğer üreticilere %20,7, işbirliği yapmayan devlete ait SAIC Motor ve diğer firmalara ise %35,3 oranında ek vergi uygulanacağı belirtiliyor.
Ticaret Savaşının Eşiğinde
AB’nin Ekim 2023’te başlattığı sübvansiyon soruşturması sonucunda gelen tarife artışları, Çin ile AB arasında bir ticaret savaşını tetikleyebilir. Çin Ticaret Bakanlığı, AB ülkelerinin 4 Ekim’de bu tarife artışlarına onay vermesinin ardından, AB ülkelerinden ithal edilen konyaklara geçici gümrük vergileri getireceğini açıkladı. Ayrıca, Pekin yönetimi, daha önce Avrupa’dan ithal edilen domuz eti ürünlerine damping, süt ürünlerine ise sübvansiyon soruşturması başlatmıştı. Çin, Avrupa’dan gelen otomobillere de ek gümrük tarifeleri uygulanabileceği sinyalini veriyor.
Ticaret Bakanlığı, büyük motor hacmine sahip benzinli ithal araçlara yönelik gümrük tarifelerini artırmayı planladığını duyurdu. Böyle bir adımın, Çin’deki geniş motorlu taşıtların büyük bir kısmını ihraç eden AB ülkelerindeki otomobil üreticilerini olumsuz yönde etkileyeceği öngörülüyor.