Çay-Simit Tarifesi 23.400 Liraya Ulaşarak Rekor Kırdı!

featured

Çay ve Simit Fiyatları Asgari Ücreti Aşıyor

Çay ve Simit Fiyatları Asgari Ücreti Aşıyor

ANKARA Ticaret Odası’nın (ATO) belirlediği çay ve simit fiyatları, asgari ücreti bile geçerek gündem oldu. ATO’nun kıraathane/kahve tarifesine göre çay fiyatı 50 lira olarak belirlendi. 15 lira olan simit ile bir araya geldiğinde, bir öğün için çay-simit masrafı toplamda 65 lira oluyor. Bu durumda, 4 kişilik bir ailenin bir öğünlük çay-simit masrafı 260 lira, günlük harcaması 780 lira, aylık harcaması ise tam olarak 23 bin 400 liraya ulaşıyor.

Asgari Ücret Yetersiz Kalmaya Devam Ediyor

ÇAY-SİMİDE YETMİYOR ifadeleriyle başlayan tartışmalar, asgari ücretin 19 bin 271 liralık açlık sınırının altında, 17 bin 2 TL seviyesinde kalmasıyla daha da derinleşti. Bu hesaplamaları yapan CHP İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın iktidara gelmeden önce çay ve simit üzerinden dönemin siyasetçilerini eleştirdiğini hatırlatarak şu değerlendirmelerde bulundu: “Ekonomi o kadar büyük bir sıkıntı içinde ki zamlar durmuyor. Asgari ücretli, emekli ve sabit gelirli bireylerin maaş durumu ortada. Zamanında her yerde çay-simit hesabı yapan iktidar şimdi sessizliğe büründü.”

İlgezdi, “Bırakın dengeli ve yeterli beslenmeyi, çay ve simide bile para yetmez hale geldi. Kiralar, faturalar, ulaşım gibi diğer zorunlu harcamalara da para kalmıyor.” diyerek durumu daha da netleştirdi.

Maaşlardaki Erime Ciddi Boyutlarda

Ocak ayına göre maaşların yerinde saydığını belirten İlgezdi, ancak maaşlardaki erimenin ciddi bir şekilde arttığını vurguladı. “Ete, yumurtaya gelen zamlardan, yaşanan gıda krizinden, kira fiyatlarının durdurulamaz yükselişinden bahsetmiyoruz. En temel ihtiyaçları değil, iktidar mensuplarının zamanında en ucuz yemek olarak tanımladığı çay-simit hesabından konuşuyoruz.” şeklinde konuştu.

İlgezdi, “Sadece Ocak ayından bugüne asgari ücretin alım gücü 4 bin 808 lira erimiş durumda. Asgari ücretli, 17 bin 2 lira değil aslında 12 bin 194 lira ile ay sonunu geçirmeye çalışıyor.” ifadeleriyle durumun ciddiyetini gözler önüne serdi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsiniz

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırmayın ve ücretsiz e-posta aboneliğinizi hemen başlatın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Dönüşüm ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin