Boeing’de Grev Tehlikesi: Geçici Anlaşma Sağlandı
ABD merkezli küresel havacılık devi Boeing, yaklaşık 33 bin işçiyi etkileyebilecek bir grevle karşı karşıya kalmamak için sendika ile geçici bir anlaşma imzaladı. ABD basınında yer alan haberlere göre, Boeing ile Uluslararası Makinistler ve Havacılık İşçileri Sendikası arasında yürütülen müzakerelerde; ücretler, sağlık hizmetleri ve iş güvenliği gibi kritik konular ele alındı.
Yapılan geçici anlaşma çerçevesinde, işçilerin ücretlerinde yüzde 33 oranında bir artış sağlanacak. Ancak bu oran, sendikanın müzakereler sırasında talep ettiği yüzde 40lık artıştan daha düşük. İşçiler, bu anlaşmanın kabul edilip edilmeyeceği konusunda 12 Eylül’de Washington ve Güney Carolina eyaletlerinde oylama yapacaklar. Eğer sözleşme onaylanmazsa, işçilerin greve gitme olasılığı gündeme gelebilir.
Olası bir grev, bu yılın ikinci çeyreğinde yaklaşık 1,44 milyar dolar net zarar açıklayan ve gelirinin yüzde 14,6 düştüğünü duyuran Boeing için daha da zorlu bir süreç yaratabilir. Şirket, mevcut ekonomik sıkıntıların yanı sıra, geçtiğimiz yıllarda yaşadığı sorunlarla da mücadele ediyor.
2008 Grevi ve Sonuçları
Boeing’deki en uzun grev, 1995’teki 10 haftalık grevden sonra 2008 yılında meydana geldi ve 8 hafta sürdü. Bu grev, şirkete ertelenmiş gelir olarak günde yaklaşık 100 milyon dolara mal oldu. O dönemdeki ekonomik koşullar göz önüne alındığında, Boeing’in şu anki mali durumu daha da kötü bir tablo sergiliyor. Şirket, en çok satan uçağı “737 Max” tipi yolcu uçaklarının 2018’de Endonezya ve 2019’da Etiyopya’da yaşanan kazalarının ardından toplamda 27 milyar dolar kaybetti.
Gelirleri azalan ve borçları artan Boeing, buna rağmen 500 milyar dolardan fazla değer biçilen devasa bir sipariş birikimine sahip. Bu durum, şirketin gelecekteki potansiyelini etkileyen önemli bir faktör olarak öne çıkıyor.