Türkiye’de Ekonomi Yönetimi ve Enflasyonla Mücadele
Türkiye’de yüksek enflasyonla mücadele amacıyla ekonomi yönetiminin parasal sıkılaşma adımlarını sürdürmesi bekleniyor. Ancak piyasalarda, aralık ayında faiz indirimine gidileceğine dair beklentiler de devam etmekte. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan kasım ayı enflasyon rakamlarıyla birlikte, ekonomi yönetiminin atacağı adımlardaki belirsizlikler artarken, özel bankalar şimdiden pozisyon almaya başladı.
BANKALAR MEVDUAT FAİZLERİNİ DÜŞÜRMEYE BAŞLADI
Ekonomi gazetecisi Barış Soydan, sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımda, bankaların uzun vadeli mevduat faizlerini düşürmeye başladığını duyurdu. Soydan, “Bankalar, faiz indirimlerinin başlayacağı beklentisiyle uzun vadeli mevduat faizlerini indirmeye yöneldi. Büyük özel bankalardan biri, 6 ay vadeli mevduat faizini %39’a çekti; bu oran daha önce %45 ila %47 arasında değişiyordu. Daha önce ise faiz oranları %50 – %51 seviyesinde bulunmaktaydı.” ifadelerini kullandı.
FAİZDE AYLAR SONRA BİR İLK
Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Osman Cevdet Akçay, iş dünyasıyla gerçekleştirdiği görüşmelerde, faiz indirimlerinin bir dizi halinde olmayabileceğine dikkat çekti. Akçay, yeni yılda gelecek verilere bağlı olarak sıkı para politikalarından ödün verilmeyeceğini belirtti. Ancak birçok banka, politika faizinde yaşanabilecek düşüşü öngörerek, mevduat faizlerinde aşağı yönlü güncellemeler yapma kararı aldı.
Kur Korumalı Mevduat (KKM) uygulamasındaki çözülmenin artmasıyla birlikte, bankalar müşterilerine daha düşük oranlı faiz teklifleri sunmaya başladı. Yılın başlarında %50’nin üzerine çıkan mevduat faizleri, ilk aşamada %45-47 bandına, yaklaşık bir yıl aradan sonra ise ilk kez %40’ın altına çekilmiş oldu. Bu durum, bankaların, faiz indirimlerinin aylarca sürebileceği öngörüsüyle, 6 ay ve 12 ay gibi uzun vadeli mevduat sahiplerine daha düşük faiz oranları sunmayı tercih etmesine neden oldu.