Bakan Tunç’un Sempozyumda Yaptığı Konuşma Özeti
Bakan Tunç, Beyoğlu’ndaki bir otelde gerçekleşen “Uzlaştırma Uluslararası Sempozyumu”na katıldı. 3 yıl sürecek olan projenin 9 ay daha uzatıldığını belirtti.
Uyuşmazlık Çözümünde Arabuluculuk ve Tahkim Yöntemleri
Bakan Tunç, Türkiye’de 45 bin 960 arabulucunun bulunduğunu ve arabuluculuğun etkin bir uyuşmazlık çözüm yöntemi olduğunu vurguladı. Ayrıca, tahkim sisteminin de önemine değinerek İstanbul Tahkim Merkezi’ne yapılan başvuruların artışına dikkat çekti.
Uzlaştırma Kurumunun Başarısı ve Veriler
Bakan Tunç, uzlaştırma verilerine göre 32 bin 424 uzlaştırmacının bulunduğunu ve uzlaştırma sürecinde başarı oranının yüzde 83 olduğunu paylaştı. Ayrıca, uzlaştırma sayesinde milyonlarca kişinin uyuşmazlıklarını barışçıl bir şekilde çözdüğünü açıkladı.
Alternatif Uyuşmazlık Yönetimlerine İlişkin 2023 Yılı Değerlendirmesi
Bakan Tunç, 2023 yılında asliye ceza ve çocuk mahkemelerinde açılan dosya sayısının yanı sıra uzlaştırma, seri muhakeme, kamu davasının açılmasının ertelenmesi ve ön ödeme yöntemleriyle sonuçlanan dava sayılarını paylaşarak alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemlerinin yargının iş yükünü azalttığını örneklerle açıkladı.
Gelecek Planlar ve Uyuşmazlık Çözümünde Yenilikler
Bakan Tunç, uzlaştırma kurumunun başarısını artırmak amacıyla uzman uzlaştırmacı uygulamasına geçmeyi planladıklarını belirtti. Ayrıca, seri muhakeme ve basit yargılama kurumlarının uygulanmasının yanı sıra kamu davasının açılmasının ertelenmesi ve ön ödeme gibi yöntemlerle uyuşmazlık çözümünde yeni adımlar atacaklarını ifade etti.